Těžaři: Ropy je málo, proto zdražuje

Madrid - Za růstem cen ropy stojí vysoká poptávka a její nedostatek na trhu, zčásti jsou na vině také obavy, zda bude růst těžby držet krok s růstem poptávky. Na světovém kongresu o ropě v Madridu se na tom shodli zástupci největších těžařských společností. Odmítli tak, že by prudký nárůst cen ropy měli na svědomí spekulanti.

Ředitel společnosti Royal Dutch Shell Jeroen van der Veer řekl, že za růstem cen jsou zčásti obavy z rychlého růstu poptávky. Přesto však připustil, že na tento trend sázejí také investoři, kteří tak k růstu cen přispívají. „Nepředpokládáme, že finanční trhy jsou původcem spekulací. Zřejmě jen sledují to, čeho se bojí ostatní,“ řekl van der Veer.

Ředitel španělského Repsolu Antonio Brufau vidí hlavní důvody růstu cen i v základních ekonomických vztazích, kromě toho ale k růstu přispívají i vysoké daně. „Fundamentální faktory jsou nejvýznamnějším důvodem, proč teď máme ceny tak vysoko,“ řekl.

Za vinu spekulantů označují rostoucí ceny ropy zejména členové kartelu OPEC. Zdůvodňují tak své rozhodnutí dále nezvyšovat těžbu.

Cena ropy se v posledních letech vytrvale zvyšuje a jen za poslední rok vzrostla na dvojnásobek. V současné době se pohybuje kolem 143 dolarů za barel. Růst cen podporuje i stále vyšší poptávka v Číně a dalších zemích s rychlým růstem ekonomiky a životní úrovně.

Americký ministr financí Henry Paulson, který je nyní na návštěvě Moskvy, žádné rychlé řešení problémů kolem vysokých cen ropy nevidí. Trh i spotřebitelé se ale podle něj této situaci přizpůsobí.