Microsoft se chystá ukončit prodej Windows XP

Redmond - Americký softwarový gigant Microsoft naplánoval od příštího roku postupný konec prodeje operačního systému Windows XP maloobchodům a velkým výrobcům osobních počítačů. Největší světový producent software svou dnešní zprávou popudil uživatele, kteří nemají zájem o nový operační systém Vista. Ty je totiž zklamaly pouze malými změnami, vysokou hardwarovou náročností a cenou.

Microsoft oznámil, že starší Windows XP budou mít jeho plnou podporu ještě v příštím roce a částečnou firemní podporu jim zachová do konce roku 2014. Až počítače s XP zmizí i ze skladů velkých výrobců, včetně podniků Dell a Hewlett-Packard, budou si muset uživatelé po skončení životnosti starého počítače koupit nový počítač s předinstalovanými Windows Vista.

Menším výrobcům a prodejcům počítačů bude Microsoft dodávat systém XP do konce ledna příštího roku. Dostupná ale stále ještě bude verze XP pro extrémně levné osobní počítače, jako například Asus Eee.

Uživatelé brání XP peticí

Proti stažení Windows XP z prodeje se postavila skupina uživatelů, kteří na IT portálu InfoWorld.com zveřejnili petici „Zachraňte XP“. Její autoři vyzvali Microsoft, aby prodával XP do doby, než půjde na trh nová verze jejího operačního systému. Petici již podepsalo více než 210 tisíc uživatelů.

Podle firemních informací se vydání nového systému s názvem „Windows 7“ chystá na rok 2009. Experti očekávají, že by připravovaný systém mohl přinést revoluční změny, jejichž absenci právě Windows Vista vytýkají.

Vista? Drobná vylepšení za cenu hardwarové náročnosti

Windows Vista nabídla několik nových funkcí, které uživatelům usnadňují práci a šetří čas, například rychlejší spánkový režim či rychlejší spouštění často používaných aplikací. Tato vylepšení jsou však vykoupena mnohem vyšší hardwarovou náročností. Doporučenou konfigurací pro bezproblémovou práci s Windows Vista je dvoujádrový procesor s 1 GB operační paměti.

Na slabších počítačích proto běží Visty oproti předchůdci mnohem pomaleji, tlačí tak uživatele ke koupi modernějších a dražších sestav. Ve spojení s výkonnostně náročným grafickým rozhraním nejsou proto vhodné pro provoz na noteboocích. Pro ty je totiž zásadní právě nízká spotřeba, která s výkonem sestavy zpravidla roste.

Vista také podporují některé nové technologie, významné především pro multimédia či hraní počítačových her, například DirectX 10. Uživatelům naopak vadí vyšší cena nového systému, nekompatibilita s jejich některým starším software, potíže s instalací některých ovladačů či legálnímu používání některých digitálních médií.