Fotbalový šampionát vydělal 31 miliard, největší odměnu dostanou Turci

Praha - Na evropském fotbalovém šampionátu nešlo pouze o fotbal, velkou roli na Euru hrály i peníze. Pořadatelům vydělalo mistrovství v přepočtu přes 30 miliard korun, více než kdy předtím. Fotbalové šampionáty obvykle přinášejí velké zisky i sázkovým kancelářím, ty české však letos přišly zkrátka.

Zisky z evropského fotbalového šampionátu rapidně rostou. Oproti minulému turnaji v Portugalsku vzrostly až o třetinu, na 31,2 miliardy korun. Peníze pocházejí z televizních, marketingových a reklamních práv. Dnes je pro sponzory a partnery už v podstatě prestižní záležitostí se toho účastnit, to samozřejmě šponuje ceny nahoru," říká odborník na sportovní marketing Marek Rejman.

Turci dostanou více než Španělé

Značné finanční obnosy si přerozdělí i samotní hráči a také fotbalové svazy, které si obdrží téměř 5 miliard korun. Z hráčů dostanou nejvíc překvapivě Turci, každý téměř 11 milionů korun. Mistři Evropy Španělé přitom získají jen polovinu.

Také Češi, přestože nepostoupili ze skupiny, dostanou téměř 2 miliony korun na hlavu. „Každý národní svaz má trošku jiné potřeby, co s těmi penězi dělat. Někdo podporuje mládež, někdo je přerozdělí hráčům,“ říká Rejman.

Sázkové kanceláře tratily, na olympiádě se nespraví

Mistrovství mělo být rekordní i pro české sázkové kanceláře, které očekávaly, že Češi prosázejí přes miliardu korun. Nakonec ale vsadili mnohem méně, jen 660 milionů korun. Podle mluvčího Fortuny Tomáše Grombíře je hlavním důvodem nešťastné vypadnutí českého týmu. „Po oné černé neděli jsme zaznamenali až třicetiprocentní pokles sázek, který se jen pomalu zvedal,“ uvádí.

Již za měsíc začíná další velký sportovní svátek, od 8. srpna budou světoví sportovci měřit síly na Letních olympijských hrách v Pekingu. Pro sázkaře ale olympiáda není tolik zajímavá jako fotbalové mistrovství. Většina sportů pro ně totiž není atraktivní, v dalších včetně fotbalu nestartuje absolutní špička. Objem sázek proto bude v Česku zhruba poloviční.

Odměny pro hráče za Euro 2008
Zdroj: ČT24