Česko-francouzský rok má oživit hospodářské vztahy

Praha - Oživit vzájemné hospodářské a obchodní vztahy má za cíl dnes zahájený Česko-francouzský ekonomický rok, v jehož rámci bude uspořádáno několik desítek konferencí, seminářů či výstav. Česko-francouzský ekonomický rok je naplánován na období na sebe navazujících předsednictví obou zemí EU, takže jeho součástí bude i hledání společného řešení například v oblasti evropské energetické politiky.

„Cílem je zlepšit již tak dobré obchodní vztahy, které obě země mezi sebou mají,“ řekl dnes ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS). Zatímco v roce 1989 byla Francie 14. největším obchodním partnerem Česka, tak v letech 2006 a 2007 jí podle Římana patřilo už čtvrté místo. „Stejnou pozici zaujímá Francie i jako investor v ČR,“ podotkl ministr.

V letech 1993 až 2007 se český export do Francie zvýšil více než devatenáctkrát a vývoz z Francie do ČR více než devětkrát. „Vzájemný obchod vzrostl téměř třináctkrát. Je vidět, že obchodní vztahy jsou na dobré úrovni, nicméně si myslíme, že je prostor pro jejich další zlepšování,“ uvedl Říman.

Nový prostor pro hospodářskou spolupráci obou zemí budou v září na společném semináři v Lille a Toulouse hledat Francouzsko-česká obchodní komora spolu se zástupci českého velvyslanectví a agentur CzechTrade a CzechInvest. V říjnu je pak v Paříži naplánováno Česko-francouzské technologické fórum zaměřené na letectví, automobilový průmysl a strojírenství. České firmy se pak v závěru letošního roku zúčastní veletrhu odpadového hospodářství v Lyonu a v Praze bude předvedeno letadlo Airbus A380.

Energetika bude příští rok v březnu hlavním tématem pražské konference Alternativní zdroje v Evropě a jaderná bezpečnost. „V mnoha energetických otázkách máme podobné nebo stejné stanovisko. Mimochodem, Francie a ČR jsou jediné státy v Evropě, které jsou schopné exportovat elektrickou energii do okolních zemí,“ upozornil Říman, podle kterého bude spolupráce mezi Českem a Francií zaměřena i na oblast vědy, výzkumu a školství.

Dnes byl také zahájen projekt nazvaný Pasy do budoucnosti, který umožní vybraným 50 studentům z ČR a Francie zahájit pracovní kariéru v některé z francouzských nadnárodních společností působících na území obou státu, jako jsou například firmy Accor Hospitality, BIO Cafes, Bongrain, Komerční banka, Total, Veolia, či Citroën.

Vydáno pod