Zdravotní reforma má první efekty, nemocenská a poplatky se změní

Praha - Reforma českého zdravotnictví přináší první výsledky. Její hlavní tvůrce, ministr Tomáš Julínek (ODS), je hodnotí a už připravuje další kroky. Po půl roce vynesly regulační poplatky dvě a půl miliardy korun, vydaných receptů ubylo o 40 procent. Poplatky se dále zvyšovat nebudou, naopak se chystají úlevy sociálně slabé. Nejnovější změnou je, že Češi budou znovu dostávat peníze i za první tři dny nemoci, což se vláda pokoušela zrušit.

Od letošního ledna platilo, že za první tři dny nemoci neobdržel zaměstnanec ani korunu. Už od zítřka se nemocenská však opět změní, zaměstnanci budou dostávat 60 procent hrubé mzdy. Systém nemocenské čekají ale další reformy. „Systém se nejvíc změní v lednu 2009, a opět bude platit pravidlo, že zaměstnanec nemá nárok na nemocenskou první 3 dny nemoci,“ říká analytik aktualne.cz Petr Holub.

Reforma od ledna zavedla poplatky za návštěvu lékaře, předpis léků, pobyt v nemocnici a ošetření na pohotovosti. Platit ale nemusí všichni. „Prošla ta první část úprav regulačních poplatků. Týká se osvobození novorozenců a týká se také osvobození osob, dárců orgánů a také osob, jimž zdravotní péči nařídil soud,“ podotýká náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr. Dále se plánují úlevy od poplatků pro děti a mládež, více změn plánuje prosadit opozice.

Stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) říká: „Chtěli bychom, aby poplatky v nemocnicích byly změněny na příspěvky na stravu a časově to omezit například na 28 dnů, zbytek zdarma.“

Více lidé platí i v lékárně, nejméně o třicet korun za každou položku na receptu. Ceny léků navíc za poslední měsíce rostly, a to hlavně u volně prodejných léků proti bolesti. Reforma tím sleduje solidaritu mezi lehce a těžce nemocnými, mírné navýšení ceny u běžně prodávaných léků by mělo být vykompenzováno zlevněním náročné péče o těžce nemocné.

Reforma financování zdravotní péče má však i jiné efekty. „Lidé užívají dražší léky, když najednou vidí, že se platí, tak si taky podrobněji zjišťují, co jim ty léky přinesou,“ říká Petr Holub. Ne vždy ale vyšší cena znamená vyšší kvalitu. Levnější české léky mohou fungovat stejně jako dražší zahraniční, upozorňují experti.