Ceny ropy a potravin jsou vážnou hrozbou pro rozvojové země

Washington - Prudký růst cen potravin a paliv začíná vážně ohrožovat stabilitu některých rozvojových zemí. Kdyby zdražování pokračovalo, některé vlády by přestaly být schopny zajišťovat výživu svých obyvatel a zároveň zachovat stabilitu ekonomiky. Uvedl to dnes Mezinárodní měnový fond ve zprávě o dopadu zdražování potravin a energetiky na ekonomiky.

„Některé země se nacházejí na bodu zlomu,“ řekl ke zprávě šéf MMF Dominique Strauss-Kahn. Podle zprávy jsou nejzranitelnější chudé a středně příjmové země závislé na dovozu, které přitom mají problémy s platební bilancí, roste jim inflace a šíří se v nich chudoba.

Vlády musí změnit politiku a polupracovat 

Podle MMF bude muset řada vlád ohrožených zemí upravit v reakci na drahé potraviny a paliva svou ekonomickou politiku. Zároveň je nutné, aby mezinárodní společenství poskytlo ohroženým zemím pomoc.

Podle Strausse-Kahna je v nynější situaci nutná spolupráce mezi postiženými zeměmi, dárci a mezinárodními organizacemi. Měnový fond již ohroženým zemím aktivně pomáhá radami a finanční podporou pro řešení naléhavých potřeb.

Univerzální recept neexistuje

Fond nevypracoval pro řešení dopadů drahých potravin a paliv žádnou jednotnou strategii pro všechny země a zdůrazňuje naopak individuální přístup. „Každá země je odlišná a konkrétní politické recepty se budou značně lišit. Univerzální výzvou pro všechny chudé a středněpříjmové země však je nalézt cesty, jak nasytit hladové a zároveň zachovat těžce vydobytou makroekonomickou stabilitu,“ řekl Strauss-Kahn.

Zpráva MMF zjistila, že vyšší ceny potravin stály skupinu 33 chudých zemí od ledna 2007 půl procenta jejich ročního ekonomického produktu. Zdražení ropy pak tyto země připravilo o další 2,2 procenta HDP.

Meziroční nárůst cen potravin se letos v březnu ve skupině 120 zemí s nízkými a středními příjmy zrychlil na 12 procent z deseti procent na konci loňského roku. Zrychlila se také inflace cen paliv, která dosáhla devíti procent z předchozích 6,7 procenta.

Doporučení: boj s inflací, hlavně žádný protekcionismus

Fond doporučuje, aby ohrožené země uzpůsobily kvůli drahým potravinám a palivům své veřejné finance, avšak podle potřeb každé z nich. U měnové a kurzové politiky doporučuje kroky, které by předešly přelití vysokých cen potravin a energie do všeobecné inflace. Podle MMF se zřejmě budou muset čistí dovozci energie a potravin smířit s reálným poklesem směnného kurzu.

V oblasti obchodní politiky MMF varoval před restrikcemi, které se snaží chránit domácí zásobování prostřednictvím exportních daní a kvót a dalších omezení. Protekcionismus deformuje pobídky pro producenty a spotřebitele, což situaci na trhu může jen zhoršit.