Finská ministryně navrhuje EU zrušit DPH z potravin

Helsinky - Státy Evropské unie by měly přestat vybírat daň z přidané hodnoty u potravin. Navrhla to finská ministryně zemědělství Sirkka-Liisa Anttilaová. Reagovala tak na prudký růst cen potravin na světových trzích, který přispívá k vysoké inflaci v eurozóně.

„EU by měla diskutovat, zda jsou potraviny něčím, co by se mělo zdaňovat. Myslím, že EU by měla rozhodnout, že sazba DPH bude nulová. Proč zdaňujeme potraviny?“ prohlásila ministryně v rozhovoru pro finský list Kaleva.

Sazby DPH se u potravin v jednotlivých členských státech různí. Některé země potraviny nezdaňují, jiné ano. Většina států, včetně České republiky, má potraviny ve snížené sazbě DPH. V ČR se tato sazba od ledna zvýšila z pěti na devět procent, což přispělo k rychlému nárůstu cenovek v supermarketech. Důsledkem toho se potraviny staly největší položkou v rozpočtu českých domácností. V průměru za ně zaplatí víc než pětinu svých příjmů.

Sníženou daň vybírá při nákupu potravin také Finsko. I tato nižší sazba DPH zde však dosahuje 17 procent. Právě kvůli rostoucím cenám potravin by se měla v příštím roce o pět procentních bodů snížit.

Návrh Anttilaové není v EU novinkou. V souvislosti s prudkým růstem cen ropy a pohonných hmot se již letos objevily návrhy na pozastavení DPH z ropných produktů. Kvůli vysokým cenám pohonných hmot se v uplynulých týdnech potýkaly s protesty autodopravců Španělsko a Francie.