Připojení novostaveb k elektřině zaplatí distributor

Praha - Vláda dnes schválila novelu energetického zákona, která rozšiřuje okruh elektrických přípojek, jejichž zřízení hradí distributor energie. Podobné opatření pro plyn, které navrhoval Svaz měst a obcí, kabinet do zákona nezapracoval.

Distributoři budou muset platit zřízení přípojky vždy, pokud se novostavba nachází v zastavěném území obce. Mimo ně bude platit stejně jako dosud limit padesáti metrů. Nyní hradí distributoři elektřiny pouze připojení novostaveb do padesáti metrů od sítě bez ohledu na umístění, náklady přesahující tuto vzdálenost nese ten, kdo o připojení požádá.

U přípojek zemního plynu ani přes připomínky Svazu měst a obcí vláda žádné změny nezavedla, bude proto i nadále platit dosavadní úprava. „Není možné, aby distributor hradil všechny tyto (plynové) přípojky, protože na rozdíl od elektřiny existuje u plynu substitut. To vede k tomu, že tyto přípojky zůstávají nevyužity,“ vysvětlil důvody kabinetu ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS). V zemi kvůli tomu podle něj leží obrovské množství neproduktivního železa a uvolnění trhu by vedlo k jeho dalšímu nárůstu.

Kromě změn v oblasti přípojek přináší novela také omezení administrativní zátěže, která na podnikatele v energetice doléhá. „Ruší se například tzv. státní autorizace na výstavbu výroben elektřiny, což byl v podstatě duplicitní proces se stavebním řízením,“ podtrhl Říman.

Novinkou je také zvýšení transparentnosti při rozhodování Energetického regulačního úřadu, k němuž má přispět zřízení rady podobné té, která již několik let úspěšně funguje v případě Českého telekomunikačního úřadu.

Vydáno pod