Další tlak na cenu ropy – v Rusku klesá těžba

Moskva - Ceny ropy na světových trzích dostaly další impuls k růstu. Jsou jím údaje o výši těžby komodity v Rusku. Ta totiž za prvních šest měsíců letošního roku klesla téměř o procento na 9,76 milionu barelů. Dnešní údaje ruského ministerstva energetiky vzbuzují obavy, zda se vládě podaří za celý rok těžbu zvýšit, jak si naplánovala.

Od ledna těžba ropy v Rusku buď klesá, nebo stagnuje. To přimělo některé analytiky revidovat směrem dolů své odhady těžby na letošní rok. Vláda stále očekává, že těžba letos stoupne o jedno procento. Loni se zvýšila o 2,3 procenta. Pravdou je, že tempo růstu těžby v Rusku se v posledních letech snižuje. Ještě v roce 2003 se vytěžilo o 11 procent víc než v roce předchozím.

Za rychlým růstem těžby stál v uplynulých letech rozvoj polí na západní Sibiři, ten je teď však v podstatě u konce. Na nových východních polích se ještě těžit nezačalo. Pokud letos opravdu dojde k poklesu těžby, stane se tak poprvé od roku 1998.

Za loňským růstem těžby stálo zejména spuštění plné produkce na ropném poli Sachalin 1, které provozuje americký ropný gigant Exxon Mobil. V letošním roce by měl ruskou těžbu podpořit sousední projekt Sachalin 2. V čele tohoto projektu stojí britsko-nizozemská ropná společnost Royal Dutch Shell a ruský plynárenský monopol Gazprom.

S dalším zvýšením těžby počítá Rusko i v příštích letech. Pomoci k tomu má i nedávné rozhodnutí o snížení daní v těžebním sektoru, které má podle vlády umožnit ropným firmám posílit investice do průzkumu a těžby.