BHP je o krok blíž k vytvoření těžebního giganta

Washington - Nadnárodní těžební koncern BHP Billiton Ltd/Plc získal ve Spojených státech částečný souhlas regulačních orgánů k převzetí svého rivala Rio Tinto. Za něj nabízí podle aktuálních tržních cen až 170 miliard dolarů (víc než 2,5 bilionu korun). Pro největší těžební společnost na světě se však jedná o jen o jeden z korků nezbytných ke konečné realizaci transakce. V klíčových zemích jí souhlas stále chybí.

Americké antimonopolní úřady mají stále právo případ znovu otevřít, pokud se objeví nové informace. Znovu tak mohou začít zjišťovat dopady transakce na celý trh, a to kdykoli až do oby, než se firmy skutečně spojí.

Postoj amerických regulačních orgánů lze tedy nyní v podstatě chápat tak, že v USA už BHP Billiton nemá s chystanou transakcí problém. Spojení firem by se totiž amerického trhu zase tak příliš nedotklo, mnohem větší dopady lze očekávat v Asii a v Evropě.

BHP oznámila záměr převzetí v únoru. Její nabídka je ale ve své povaze nepřátelská, protože management Ria už několikrát řekl, že BHP nabízí příliš málo a nebere v úvahu potenciál firmy. 

BHP Billiton je největší důlní společnost na světě a zaměřuje se převážně na těžbu kovů a rud. Za jednu akcii Ria firma nabízí 3,4 své akcie, takže hodnota transakce se mění podle toho, jak se mění ceny akcií na burze. Pokud BHP se záměrem uspěje, vznikne obří dodavatel rudy, uhlí a několika základních průmyslových kovů, po nichž je nyní silná poptávka. Vzniklý koncern by byl po skupinách Exxon Mobil a General Electric třetí největší společností na světě.

Ze sloučení firem mají obavy především odběratelé v asijských zemích, které zažívají nebývalý rozmach. Jde především o Indii a Čínu, kde funguje řada oceláren a průmyslových firem. Ty se obávají, že BHP Billiton spolu s Riem budou mít až příliš velký vliv na tvorbu cen klíčových komodit.