K nasycení Země v roce 2050 musí zemědělci zdvojnásobit produkci

Brusel - Kvůli růstu světové populace bude potřeba do roku 2050 zdvojnásobit celosvětovou produkci potravin. V polovině století by podle odhadů mělo na Zemi žít kolem devíti miliard lidí. Vyplývá to z dnešního prohlášení francouzského ministra zemědělství Michela Bariera na konferenci s názvem Kdo nasytí svět?

Konference se zabývala problémem cen potravin, které v posledních měsících dosahují rekordní úrovně. To způsobuje problémy zejména v rozvojovém světě, kde vydávají obyvatelé za potraviny většinu svých příjmů.

Eurokomisařka pro zemědělství Mariann Fischerová-Boelová na konferenci poznamenala, že na 850 milionů lidí na světě trpí podvýživou a toto číslo se od počátku 90. let minulého století příliš nemění.

Řešení situace ale nyní komplikují vysoké ceny potravin, za nimiž stojí zejména rostoucí poptávka v nejlidnatějších a ekonomicky rychle se rozvíjejících zemích jako Indie a Čína.

Evropská komise ještě v tomto měsíci hodlá přijít s návrhy, jak nejchudším zemím světa, například z Afriky, v tomto směru konkrétně pomoci. Hledá také řešení, jak pomoci řešit tíživou situaci kvůli vysokým cenám potravin a paliv nejchudším vrstvám obyvatelstva v zemích Evropské unie. V souvislosti s tím se již objevily návrhy na zrušení DPH u těchto komodit.