Dolar dnes stál méně než 15 korun

Praha - Česká měna dnes vůbec poprvé v historii prolomila hranici patnácti korun za americký dolar, když se obchodovala v kurzu 14,97 Kč/EUR. Na rekordních úrovních stála koruna také k euru, obchodovala se za 23,76 Kč/EUR. Oba rekordy mají podle analytiků na svědomí vývoj na akciových trzích, ropném trhu a oslabující dolar. V závěru dne sice koruna rekordní hodnoty neudržela, ale i tak si zachovala hodnotu 23,83 Kč/EUR.

Česká koruna je stále nejrychleji posilující měnou světa. Dlouhodobě její zhodnocování způsobují investoři, kteří ji v době nejistoty na akciových trzích považují spolu s komoditami za bezpečný přístav pro svá aktiva. Vůči euru posílila koruna za posledních 12 měsíců téměř o pětinu.

Přibrzdit další růst domácí měny podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka mělo rozhodnutí rady Evropské centrální banky zvýšit úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na 4,25 procenta.

Tak se také stalo, česká měna v závěru ustoupila z odpoledních
rekordních hodnot a v 17:00 se obchodovala na 15,16 Kč/USD a 23,83 Kč/EUR. „Rozhodnutí ECB o zvýšení sazeb splnilo očekávání a nedalo důvod k výrazné reakci,“ doplnil Vlk. Následný komentář prezidenta ECB Jean-Clauda Tricheta i makroekonomické údaje z USA znamenaly krátkodobý obrat a zlepšily náladu na akciových trzích.