Nakladatelství Albatros koupil jeho ředitel Michal Krejčí

Praha - Největší české nakladatelství dětské literatury Albatros mění majitele. Vydavatelství Bonton, kterému Albatros patřil od roku 1998, ho prodává současnému řediteli a jeho zatím nezveřejněným partnerům. Albatros vlastní práva třeba ke slavnému Krtkovi či k Pejskovi a Kočičce. V posledních letech mu nevíce vynášelo české vydání Harryho Pottera. Prodejní cena Albatrosu zatím není známa.

„Mohu potvrdit, že za vybraným projektem stojí stávající generální ředitel Albatrosu Michal Krejčí,“ říká mluvčí nakladatelství Radovan Suk. Celá transakce by měla proběhnout do konce srpna, její hodnotu ale zúčastnění tají. Před několika lety ocenil Albatros deník Financial Times na 200 až 500 milionů korun.

Jan Halada z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy se domnívá, že díky značce, kvalitě a tradici jde o výhodnou koupi. Už dříve o koupi Albatrosu podle Halady uvažoval mediální gigant Bertelsmann.

Albatros je už téměř 60 let českou jedničkou v prodeji knih pro děti, přináší 200 nových titulů každý ročně. Jeho majitelé v čele s investičním fondem Bancroft se přesto rozhodli firmu prodat, šest let se ale nemohli dohodnout na podmínkách.

Ještě v roce 2006 byl Albatros přes 20 milionů v mínusu, nepomáhaly mu ani příjmy z prodeje knih o Harrym Potterovi. Podle předběžných výsledků se ale loni nakladatelství dařilo, a brzy ohlásí zisk. „Z toho co víme je patrné, že došlo k významnému nárůstu v tržbách,“ tvrdí Jan Slabý z Ecovis Corporate Finance.

Dobře se vede i dalším firmám ze skupiny Bonton, do které nakladatelství spadá. I ty jsou teď na prodej. „Lze očekávat, že z finančního pohledu bude nejzajímavější částí Bontonfilm,“ doplňuje Slabý. Bontonfilm v roce 2006 utržil 612 milionů korun a jeho hospodaření skončilo ziskem 20,7 milionu korun.