Čína láká – Chrysler chce spolupracovat s čínskou Great Wall

Šanghaj - Čínský automobilový průmysl láká evropské i americké automobilky. Americký Chrysler uzavřel dohodu s čínským automobilovým výrobcem Great Wall Motor dohodu, která firmám umožní prozkoumat možnosti spolupráce například v oblastech technologií, součástek nebo distribuce.

„(Dohoda) je součástí pokračující snahy Chrysleru o větší zapojení podniku do rozvoje čínského automobilového průmyslu,“ uvedla mluvčí Chrysleru Shawn Morganová. Firma Great Wall je známá především výrobou nákladních a sportovně-užitkových vozů. V poslední době však rozšiřuje své aktivity v oblasti osobních automobilů.

Poptávka po automobilech v Číně v posledních letech rychle roste. Země již předstihla Japonsko a stala se druhým největším trhem s automobily na světě po Spojených státech.

Silný růst poptávky v Číně přitahuje zahraniční automobilky, které v této zemi investují do výroby miliardy dolarů. Česká Škoda Auto začátkem loňského června uvedla na čínský trh automobily Octavia vyráběné v místním závodě společného podniku Shanghai Volkswagen Automotive Company.