Zahraniční obchod v květnu příjemně překvapil

Praha - Zahraniční obchod skončil v květnu přebytkem 9,2 miliardy korun, což je ve srovnání s květnovým výsledkem loňského roku o 3,9 miliardy korun více. Předběžné výsledky, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ), tak překonaly nejoptimističtější očekávání ekonomů. Bilance vykázala vysoký přebytek i přesto, že exportéři si již delší dobu stěžují na příliš silnou korunu.

Příznivě se na růstu přebytku zahraničního obchodu podílely zejména tuzemské automobilky. Přebytek obchodu se stroji a dopravními prostředky o 6,4 miliardy. O 1,8 miliardy korun lépe než loni dopadl také obchod s polotovary a materiály. To, že výsledek obchodní bilance nebyl v květnu ještě příznivější, má na svědomí drahá ropa. Schodku obchodu s minerálními palivy vzrostl o 4,4 miliardy.

Přebytek obchodní bilance od ledna do konce května ve výši 50,5 miliardy korun byl meziročně o 1,4 miliardy korun vyšší. Vývoz se zvedl o 5,9 procenta a dovoz o 6,1 procenta.

V běžných cenách zůstal vývoz na úrovni května loňského roku, dovoz klesl o dvě procenta. Obrat zahraničního obchodu ve výši 401,1 miliardy korun byl v letošním roce nejnižší. V důsledku posílení koruny vůči euru a zejména k dolaru rostl zahraniční obchod rychleji v přepočtu na eura a na dolary než v korunách.

Bilance vzrostla i přes stagnaci exportů

Přebytek je nečekaně vysoký navzdory pesimistickým předpovědím vývozců, kteří si stěžují na silný kurz koruny. „Ne všechno je ale tak růžové, přebytek byl vyšší ne kvůli vyššímu vývozu, ale kvůli nižšímu dovozu,“ říká analytik České spořitelny Martin Lobotka.

Silný kurz koruny se podle Lobotky krátkodobě nemusí zobrazit přímo v obchodní bilanci, ale kvůli setrvačnosti obchodních dohod se může projevit v nižší ziskovosti českých firem.

Na překvapivě dobré výsledky zahraničního obchodu reagovala česká koruna posílením na nový rekord k euru, když se obě měny obchodovaly v kurzu 23,72 Kč/EUR. K dolaru byla koruna proti čtvrtečnímu závěru silnější o pět haléřů na 15,11 Kč/USD.

Vydáno pod