O převzetí řetězce Plus-Discount německou REWE bude rozhodovat český ÚOHS

Brusel/Praha - Případné schválení záměru německé maloobchodní skupiny REWE Group převzít českou síť 146 diskontních prodejen společnosti Plus-Discount ponechá Evropská komise v pravomoci Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). EK se tak rozhodla na základě žádosti českého úřadu.

ÚOHS před časem požádal komisi, aby tento případ mohl řešit sám. Svou žádost zdůvodňuje tím, že dopady případného spojení obou řetězců se projeví výlučně na území České republiky, a to na několika lokálních trzích v oblasti maloobchodu. Jedná se o vůbec první podobnou žádost českého antimonopolního úřadu, dosud takovéto případy řešila vždy Evropská komise.

REWE v březnu oznámila, že chce převzít prodejny Plus-Discount a zařadit je do sítě svých diskontů Penny Market, jichž má na českém trhu již asi 350. Kromě toho REWE provozuje v Česku sítě supermarketů Billa a Delvita. Pode informací tisku má REWE zaplatit za prodejny Plus-Discount německému řetězci Tengelmann 255 milionů eur, tj. asi 6,1 miliardy korun.

Pokud dohodnutou akvizici schválí antimonopolní úřad, zvýší se počet českých obchodů REWE Group na zhruba 500 a jejich roční obrat by se měl pohybovat kolem 50 miliard korun. REWE Group by tak vstoupila do souboje o první místo na českém trhu s další německou skupinou Schwarz, která v Česku provozuje hypermarkety Kaufland a diskonty Lidl a loni v nich utržila přes 51 miliard korun.