Bývalý ředitel banky BAWAG stráví 9,5 roku ve vězení

Vídeň - Vídeňský zemský soud dnes vynesl rozsudek v největším případu hospodářské kriminality v poválečných dějinách Rakouska. Všech devět obžalovaných bývalých manažerů zkrachovalé banky BAWAG shledal tribunál vinnými a odsoudil k trestu odnětí svobody od šesti měsíců až do devíti a půl roku.

Nejdelší pobyt ve vězeňské cele čeká bývalého ředitele banky Helmuta Elsnera. Soud mu uložil trest při horní desetileté hranici. Za mřížemi stráví devět a půl roku. Další bývalý šéf banky Johan Zwettlerem byl potrestán pětiletým vězením.

Skandál kolem banky propukl v roce 2006, kdy se ukázalo, že může mít ztráty kolem jedné miliardy eur kvůli pochybným investicím v Karibiku, kde vůbec nebyla oprávněna investovat. Podnětem pro vyšetřování banky se stal krach americké brokerské firmy Refco, které krátce před bankrotem poskytla BAWAG podezřelou půjčku přes 400 milionů dolarů.

Elsnerovo vedení ztráty ještě prohloubilo tím, že se snažilo operace v Karibiku zakrýt. Nakonec BAWAG přišel dohromady o 1,72 miliardy eur (přes 40 miliard korun).

Dvaasedmdesátiletý Elsner se vyšetřování vyhýbal a před rakouskými úřady dokonce uprchl do Francie. Zde ho v roce 2007 zatkla francouzská policie a předala jej do rukou rakouské justice.

Bance BAWAG, která je čtvrtým největším finančním ústavem v Rakousku a působí i v České republice, hrozil po zveřejnění skandálu bankrot. Vzhledem k tomu, že šlo o odborářskou banku zasáhl stát, který do ní napumpoval až 900 milionů eur.

Odborová federace ÖGB následně BAWAG prodala konsorciu pod vedením amerického fondu soukromého kapitálu Cerberus Capital Management. Nový majitel se letos v dubnu rozhodl prodat českou sekci BAWAG německé regionální bance Landesbank Baden-Württemberg.