V Evropě se dva roky prodával „recyklovaný“ zkažený sýr

Řím - V posledních dvou letech se na pultech evropských obchodů objevilo 11 tisíc tun "recyklovaného" prošlého sýra. Zkažené a neprodejné sýry, kterých se zbavili především italští, ale také další evropští výrobci, byly použity k výrobě nových sýrových produktů. Informoval o tom dnes italský deník La Repubblica.

Zkažený sýr, v němž někdy byli dokonce i červi, myší bobky nebo zbytky plastikového obalu a inkoust z etiket, byl „recyklován“, připojen ke směsi, z níž se pak vyráběla mozzarella, gorgonzola a tavené sýry prodávané po celé Evropě.

Čtyřicet velkých podniků z Itálie, Velké Británie, Německa a Rakouska své zkažené či prošlé sýry nelikvidovalo, ale odprodávalo je čtyřem společnostem, v jejichž čele stojí sicilský podnikatel. Tři z nich sídlí v Itálii a jedna v Německu. Za poslední dva roky tak recyklací 11 tisíc tun sýra společnosti vydělaly deset milionů eur (zhruba 250 milionů korun).

Některé podniky, které se svých původně neprodejných produktů zbavily, recyklovanou sýrovou hmotu dokonce zpětně vykupovaly. La Repubblica na základě zprávy vyšetřovatelů napsala, že šlo především o značku Galbani, což je hlavní italský vývozce sýrů. „Byli hlavními dodavateli i zákazníky,“ napsal deník.

Vyšetřování trvalo dva roky a policie při něm zatkla tři osoby. Vyšetřováno je celkem více než deset lidí. Znehodnocené sýrové výrobky představují ohrožení zdraví lidí, zdůraznil Francesco Mesina, soudce pověřený vyšetřováním.

Do České republiky výrobky z prošlého sýra údajně nedorazily, na zahraničních cestách je ale vhodné se podezřelých sýrů vyvarovat.