Pačesova komise doporučuje korekce limitů těžby uhlí

Praha - Pačesova komise vydala doporučení také ohledně těžebních limitů. Nechce je prolomit, ale narovnat. K některým obcím by se tak hornictví přiblížilo, od jiných by naopak ustoupilo. Cílem těchto doporučení je lehčí přístup k desítkám milionů tun uhlí a prodloužení těžby až do roku 2050 pro Severočeské doly. Nemělo by přitom nutné bourat žádné domy.

Doporučení komise zatím dotyčné obce akceptují. „To je přijatelný kompromis,“ kvituje návrh Vlastimil Krupka (ODS), starosta obce Braňany, od níž by se těžba měla vzdálit z dvou set na šest set padesát metrů. Ani Mariánské Radčice, ke kterým se má naopak těžba přiblížit, se přesun rypadel bojkotovat nechystají, ovšem za předpokladu, že se životní podmínky v obci nezhorší.

Ústupek musejí udělat i doly, například u Braňan odepíší sedmdesát milionů tun uhlí. I přesto si Severočeské doly návrh pochvalují. „Pokud by tady nedošlo ke korekci limitů, tak by naše jednání s obcí Braňany bylo výrazně ztížené,“ říká obchodní ředitel firmy Pavel Vaňas.

Zástupci důlních společností opakují, že zatím jde pouze o doporučení, a záleží proto na postoji vlády. Ale možnost vytěžit u Bíliny sto dvacet milionů tun uhlí bez konfliktů s okolními obcemi budou podle těžařů těžko odmítat i zelení ministři. „Nejedná se o prolomení limitů, ale o korekci,“ doplňuje generální ředitel Severočeských dolů Jan Demjanovič.

Podle zástupců těžařské společnosti má současný návrh na úpravu limitů těžby jednu zásadní výhodu. Kvůli těžbě uhlí by už nebyl zbourán jediný dům.