Omezení vyhnalo kamiony do odstavných pruhů, obce chtějí další regulace

Praha - Dnes začala platit prázdninová omezení jízd kamionů. Auta nad 7,5 tuny nesmějí až do konce srpna v pátek mezi 17. a 21. hodinou jezdit po dálnicích a rychlostních silnicích. Zákaz platí také v sobotu dopoledne a v neděli odpoledne. Omezení zavedlo ministerstvo dopravy kvůli bezpečnějšímu a plynulejšímu provozu, dopravci si ale stěžují, že podél hlavních tahů chybějí místa na parkování.

Dopravci si stěžují, že respektovat zákaz a zároveň dodržovat povinné přestávky, je extrémně náročné. Chybí jim přitom dostatek parkovacích míst. Parkoviště u motorestů a čerpacích stanic jsou přeplněná, kamiony proto stojí i v odstavných pruzích, a představují tak nebezpečí i pro osobní auta.

Někteří řidiči kamionů zákaz nerespektují. Mluvčí ČESMAD Bohemia Martin Felix si myslí, že část z nich využívá výjimky ze zákona, další buď nemohli najít parkovací místo, či o zákazu neví. To platí zejména pro zahraniční řidiče.

Tento víkend je navíc specifický tím, že na sobotu připadá státní svátek. Omezení proto bude platit stejné jako v neděli, a to od 13 do 22 hodin.

Další regulace dopravci odmítají, obce jsou pro

Rozšíření pátečních zákazů na celý rok, jak to navrhují zelení, dopravci zásadně odmítají. „Rozbouralo by to všechny logistické procesy,“ upozorňuje Felix. Dodává, že by takové opatření bylo likvidační pro dopravce a postižen by jím byl i průmysl. „Zácpy by se jen přesunuly na všední dny,“ shrnuje Martin Felix.

Skepticky se dopravci staví i k regulaci víkendové nákladní dopravy pomocí mýtného. „Za dobu fungování mýta jsme si ověřili, že mýto neslouží jako dopravní regulační prostředek,“ tvrdí Felix a označuje mýto pouze za další zdanění dopravců.

Svaz měst a obcí návrh na další omezení vítá. „Jednoznačně by to znamenalo snížení dopravního zatížení v obcích,“ říká jeho mluvčí Jakub Pobiš.