Vláda: Návrhy opozice, jak přilepšit lidem, jsou jen předvolební vábničky

Praha - Jednorázové přispěvky pro děti a důchodce, nižší spotřební daň, nebo půjčky pro mladé manžele. To jsou opoziční návrhy, které ve středu projedná vláda. Ministři je ale odmítají už teď, protože by jen letos přišly státní pokladnu na víc než deset miliard korun. Podobné kroky hodnotí jako předvolební vábničky.

Opozice přišla s návrhem, že důchodci by měli letos dostat jednorázově přidáno tři tisíce korun, každé nezaopatřené dítě pak dva tisíce. Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka jsou určeny k tomu, aby pokryly alespoň část výdajů mladých rodin s dětmi, a také seniorů v souvislosti s rostoucí inflací.

Opoziční politici ovšem přišli i s dalšími návrhy. Navrhují snížení daně z benzínu o 2,50 na litr a u nafty o dvě koruny. A taky novomanželské půjčky. „Návrh by měl umožnit půjčky pro mladá manželství do 30 let, s tím že by si mohli půjčit 400 tisíc na pořízení bytu a 100 tisíc na vybavení,“ vysvětluje místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Topolánek: Je to jen populismus 

Premiér Mirek Topolánek řekl, že se těmito návrhy vláda vůbec zabývat nebude. „Všechny jejich návrhy jsou jen populistické, podobně tomu bylo s pastelkovným. Je to protisystémové, my se tím zabývat nehodláme,“ dodává.

O opozičních návrzích rozhodnou definitivně až poslanci a senátoři. V obou komorách Parlamentu se o nich bude hlasovat pravděpodobně na podzim. To by podle politoložky Vladimíry Dvořákové mohlo „nahrát do karet“ opozici. „Vždy, když se blíží volby, tak se začnou objevovat velké návrhy na řešení sociálních otázek a jisté sociální kompenzace. Samozřejmě je tam větší naděje, že něco z toho projde,“ uvedla. Opozice spoléhá na to, že právě proto zvedne pro návrhy ruku i některý z koaličních poslanců. Pro by prý mohli být zejména lidovci.

Vydáno pod