Elektřina podraží o 15 procent, levnější už nebude

Praha - Podle prvních propočtů dojde od 1. ledna 2009 ke zdražení elektřiny, a to v průměru o 15 procent pro domácnosti a o 20 procent pro firmy. Ceny elektřiny na energetické burze prudce rostou. Za to mohou zejména obavy z nedostatku elektřiny ve střední Evropě. Z cen na burze přitom vytvářejí dodavatelé elektřiny pro domácnosti a firmy své ceníky. Současný růst se tedy se zpožděním projeví ve vyšších účtech.

Někteří experti upozorňují i na možné spekulace s elektřinou jako komoditou. Zdražení téměř o polovinu od počátku roku se podle analytiků ale nepromítne do konečných cen v celé výši. Ceny v eurech koriguje posilování koruny i to, že velkou část elektřiny si obchodníci zajistili za zvýhodněnou cenu v průměru 57 eur v rámci tzv. dvouletého kontraktu na letošní i příští rok.  

Jasno bude až v listopadu 

Již nyní je tedy zřejmé, že lidé a firmy si od příštího roku za elektřinu výrazně připlatí. O kolik přesně se ale prudký růst velkoobchodních cen promítne do plateb konečných spotřebitelů, bude jasné až v listopadu, kdy energetici zveřejní své ceníky. Analytici nicméně počítají s tím, že
domácnosti mohou za kilowatthodinu zaplatit od ledna až o 15 procent více.

Stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD) v Otázkách Václava Moravce (OVM) obvinil ministra průmyslu a obchodu Martina Římana, že za dynamický růst cen elektřiny může on, protože zřídil energetickou burzu. „K jejímu zřízení ho nikdo nenutil, důsledkem je právě strmý růst cen. Já se obávám, že i v příštím roce se bude hodně zdražovat,“ uvedl Urban. Říman jeho slova popřel s tím, že bez burzy by situace byla ještě horší.

Spolek proti nemravným cenám elektřiny

Do boje za levnější elektřinu se pouští i Spolek proti nemravným cenám elektřiny. Jeho člen Petr Cibulka v OVM řekl, že už odeslali stížnost na antimonopolní úřad. „Žádáme prošetření dominantního postavení ČEZu,“ uvedl. Předseda úřadu Martin Pecina už ale dříve řekl, že žádná šetření neprokázala, že by ČEZ svého postavení využíval. Cibulka vzápětí zpochybnil Pecinovu kompetentnost. Obvinil ho, že je lobbistou ČEZu a dalších energetických společností.