eBanka končí, sloučila se s Raiffeisenbank

Praha - Raiffeisenbank a eBanka dnes dokončí fúzi a sloučí se do jednoho finančního ústavu s názvem Raiffeisenbank. Kód eBanky 2400 zaniká, nadále se bude používat bankovní kód 5500. Rozsah ani kvalita nabízených služeb se přitom podle bank nezmění, stávajícím klientům zůstanou zachovány jejich současné produkty. Změny obě banky klientům předem oznámily. Objemem aktiv bude spojená Raiffeisenbank pátá největší v tuzemsku.

Finanční ústav vzniklý spojením Raiffesenbank a eBanky čeká počínaje dneškem přechodné období, které potrvá až do počátku roku 2009. Během této doby budou všechny platby zaslané na původní kód eBanky automaticky přesměrovány na nové číslo účtu.

Aby banka usnadnila práci klientům, provedla veškeré změny automaticky. Klienti si na žádné obtíže zatím nestěžovali. „Od dnešního rána celou situaci pečlivě monitorujeme, zatím žádné negativní reakce nemáme,“ uvedl ředitel komunikace Raiffeisenbank Jakub Puchalský.

Banka zacílí na klienty s nadprůměrnými příjmy

Spojená banka se chce při poskytování svých služeb zaměřit především na domácnosti s nadprůměrnými příjmy ve městech nad 50 tisíc obyvatel. Kromě toho bude rozvíjet služby i pro podnikatele a velké firemní klienty. Banka také plánuje zvýšit počet poboček o takřka 30 na celkem 130.

eBanka mnoho úspěchů neslavila

eBanka na českém trhu příliš úspěšná nebyla. Očekávání jejího původního vlastníka, finanční skupiny PPF, se nenaplnila. „Původní představa byla propojit eBanku a Českou pojišťovnu, vytvořit tak poměrně silnou finanční skupinu, která obsluhuje klienta od začátku do konce. To se příliš nepovedlo, protože ty dvě cílové skupiny České pojišťovny a eBanky byly velmi rozdílné,“ popsal jádro problému Tomáš Prouza ze společnosti Partners.

Zánik eBanky znamená definitivní konec českých bankovních domů. eBanka, kterou až do roku 2006 vlastnila finanční skupina PPF, byla poslední, ostatní banky působící v České republice jsou ve vlastnictví zahraničních finančních institucí.