Evropská komise: Snížená sazba DPH by se měla využívat více

Brusel/Praha - V Evropě se bude opět diskutovat o daních. Evropská komise dnes navrhla rozšíření snížené sazby daně z přidané hodnoty. Do nižšího pásma daně by mohly nově spadnout některé služby, stávající výjimky by se mohly prodloužit. S návrhem do komise přišel eurokomisař pro daňové otázky László Kovács.

Komise navrhuje nižší daň například pro ceny jídla v restauračních zařízeních a služby kadeřnických a kosmetických salonů. DPH by ale podle návrhu měla klesnout také například u audio knížek, některých domácích prací včetně hlídaní dětí nebo v případě staveb a rekonstrukcí domů. Prodloužit by se měly ale i výjimky platné u některých výrobků. Pro Českou republiku by byla asi nejvýznamnější ta na dětské plenky.

Návrh má jen malou šanci

Šance, že návrh začne skutečně platit, je ale jen velmi malá. Proti němu totiž zřejmě vystoupí Německo a Dánsko, kterým se nelíbí ani prodloužení výjimek, ani snížení DPH na některé služby.

Veto těchto dvou zemí je pro zablokování návrhu naprosto dostačující. Pro otázku daní z přidané hodnoty totiž platí v Evropské unii jednomyslnost. Pokud se tedy na úpravě neshodne všech 27 členských zemí, bude to znamenat konec Kovácsových snah.

Česká republika se ke snížení DPH staví rezervovaně

Rozšiřování snížených sazeb daně z přidané hodnoty se nezamlouvá ani České republice. „Obecně jsme proti rozšiřování snížených sazeb. Chceme zachování toho současného systému,“ podtrhl v rozhovoru pro Českou televizi náměstek ministra financí pro daně a cla Peter Chrenko.

Česko bude podle Chrenka usilovat pouze o zachování současných výjimek. „Jednoznačně chceme snížené sazby využívat u citlivých komodit jako potraviny, léky a samozřejmě pro podporu rodin s dětmi, do které patří i plenky,“ nastínil.

EU má na daně zaostřeno

Diskuse o výši daně z přidané hodnoty jsou nyní v Evropské unii v kurzu. Minulý týden přišla finská ministryně zemědělství Sirkka-Liisa Anttilaová s návrhem na zrušení DPH na potraviny. Chce tímto způsobem kompenzovat rychlý růst cen potravin, který v posledních měsících postihl celý svět. Odborníci ale považují tento krok za nereálný.

Náměstek ministra financí pro daně a cla Peter Chrenko ve studiu České televize.
Zdroj: ČT24