Vídeň zablokovaly tisíce kamionů

Vídeň - K protestům svých kolegů po celém světě se dnes připojili i rakouští řidiči a majitelé kamionů. Blokádou hlavních silničních tahů na Vídeň chtějí upozornit na údajně neúměrný růst nákladů, který ohrožuje existenci jejich podnikání. Rakousko je podle nich pro provozování nákladní automobilové dopravy nejdražší zemí v Evropě.

Dálniční příjezdy do Vídně, ale i hlavní tahy přímo v rakouské metropoli dnes ráno zablokovalo asi 2 000 kamionů. Část silnic byla zcela ochromena. Přes všechny obtíže však probíhaly protesty poměrně klidně, očekávaný kolaps dopravy se nekonal.

Podle dopravců je současný růst nákladů neudržitelný. „Situace v branži je nejhorší od roku 1945,“ prohlásil dnes ráno šéf sekce nákladní automobilové dopravy při hospodářské komoře Nikolaus Glisic. Dodal, že pokud nepřinese dnešní protest žádné ovoce, budou podobné akce pokračovat ještě v intenzivnější podobě.

Kromě prudce rostoucích cen pohonných hmot musí rakouští provozovatelé kamionové dopravy platit podle nich vysoké daně a dálniční poplatky. Ve svých požadavcích, které dnešní protest provázejí, proto žádají zrušení loňského zvýšení daně z pohonných hmot a snížení daně z motorových vozidel na úroveň evropského minima.

Klesnout by podle nich měly i sazby mýtného, naopak vzrůst by měla státní podpora provozu nákladních automobilů s nejlepšími katalyzátory a příspěvky na povinné doškolování řidičů.

Vydáno pod