Slováci zaplatí za euro 30,126 koruny

Brusel - Slováci budou moci při vstupu do eurozóny získat jedno euro za 30,126 koruny. Rozhodli o tom na dnešním zasedání Ecofinu ministři financí Evropské unie. Stanovení takzvaného konverzního kurzu je posledním krokem, který Slovensku chyběl k potvrzení přijetí eura 1. ledna 2009.

Slovenská lobby sice prý usilovala o hodnotu rovných 30 SKK/EUR, protože s nižším kurzem by se účinně tlumila inflace, ale neúspěšně. Takový kurz by nejen znamenal, že Slováci dostanou za své koruny více eur, ale převody by se prý i lépe počítaly. Takové chování některé unijní představitele velmi pohoršilo a neočekává se, že by EU porušila dosavadní úzus centrální parity, tím spíše, že očekávaná hodnota 30,126 SKK/EUR při konverzi odpovídá dolní hranici pásma, ve kterém se kurz mohl po dva roky ve speciálním režimu ERM II pohybovat. Ten aktuálně nedovolí, aby bylo euro levnější než 25,60 a ani dražší než 34,64 korun.

Podle kurzu, který bude  konečný i pro lednový termín konverze, by tak úspory ve výši 100 tisíc slovenských korun znamenaly více než 3 300 eur. Průměrná mzda by byla na Slovensku přibližně 678 eur. Ukotvení parity na referované hodnotě přijímá za svou zásluhu předseda slovenské vlády Robert Fico: „Jde o skutečný úspěch,“ uvedl k nové paritě.

Eurozóna si přijetí nového člena do klubu jen tak nezopakuje, zemím východní Evropy se ekonomicky daří a spoléhají na zhodnocování svých kurzů vůči euru. Proto vstup do pásma ERM II, ve kterém jsou jejich měny povinny setrvat nejméně dva roky a kde se mohou k hodnotě eura pohybovat jen v určitých mezích, odkládají. Stejně jedná i Česká republika.

Slovensko ale tuto domněnku, že plovoucí kurz je v době ekonomické konjunktury výhodnější, pokud ne zcela vyvrací, tak mírně nahlodává: Respektovaný finanční ústav Morgan Stanley vyzdvihl slovenskou politiku přijetí eura a nabídl Slovensko jako příklad pro ostatní. Dle bankéřů se totiž Slovensku dařilo zhodnocovat měnu i v režimu vázaného kurzu. „Budoucí kandidáti se naučí, že zhodnocování na cestě k euru, a ne ještě před ní, je akceptovatelné,“ píše se ve zprávě banky.

Halušky a Slovenská superstar

Dnešní definitivní souhlas ministrů financí s přijetím eura na Slovensku odstartoval v Bruselu okázalé oslavy. Přímo z jednání ministrů vrcholní unijní politici zamířili do atria budovy Rady EU, kde se uskutečnila slavnostní inaugurace slovenských euromincí. Slovenský ministr financí Ján Počiatek při této příležitosti dostal od českého kolegy Miroslava Kalouska sadu českých pamětních mincí. „Já pevně doufám, že si je nechá jako památku na naší dobrou spolupráci až do smrti,“ řekl Kalousek českým novinářům. Z budovy nejvýše postavené unijní instituce
se oslavující přesunuli na přilehlé Schumanovo náměstí.

Přímo uprostřed náměstí Slováci vybudovali několik stánků s místními
specialitami, například haluškami, sýrem či klobásami. Na pódiu se střídali
vrcholní evropští politici. „Dobrý Počiatok, polovica práce,“ žertovala na
adresu slovenského ministra financí ve slovenštině šéfka francouzské státní pokladny Christine Lagardeová. Ministři financí zároveň při slavnostním ceremoniálu otáčeli hodinami, na jejichž ciferníku byla vyobrazena historie společné evropské měny. Místo 12 hodin se však na hodinách nacházelo datum 1. ledna 2009, kdy Slovensko přijme euro.

Ceremoniálem na Schumanově náměstí však oslavy nekončí. Ve vyhlášeném bruselském klubu Mirano, kam běžně mají vstup jen členové speciálního klubu, se večer koná slovenská party. Vystoupí na ní například slovenské populární zpěvačka a finalistka slovenské obdoby soutěže Superstar Zdenka Predná. Tu na pódiu vystřídá diskžokej, který bude hrát až do ranních hodin.

Půl roku na přípravy 

Ode dneška mají Slováci téměř půl roku na rozvinutí „eurodebaty“. Ta se už teď týká téměř všech aktivit společnosti. Slováci už dnes řeší otevírací doby bank 1. ledna příštího roku. K dostání je tzv. startovací eurobalíček - měšec, se kterým se dá přežít v počátcích euroobchodování. Euro těší také odpůrce tzv. baťovských cen. Cenovky s devítkami na konci se stanou minulostí. Europříprava začíná!

A do ní Slovernsko vkročilo velkolepě. Mezinárodní ratingová agentura Fitch dnes zvýšila Slovensku jeho hlavní ratingovou známku o jeden stupeň na A+ z dosavadní úrovně A. Může za to prý vstup země do eurozóny plánovaný na 1. ledna příštího roku a dnes definitivně stvrzený. Česká republika povýšila na A+ už v březnu, agentura Fitch ocenila lepší rozpočtovou disciplínu.