Oponent zprávy Pačesovy komise s jejími prvními závěry souhlasí

Praha - Poradce premiéra Mirka Topolánka a odborník na energetiku Pavel Stehlík, který patří do skupiny expertů, jež se budou vyjadřovat k závěrům tzv. Pačesovy komise, s řadou jejích závěrů souhlasí. Přinést by ale podle něj měla exaktní výsledek. Cílem nezávislé komise vedené akademikem Václavem Pačesem je zhodnocení možných scénářů zajištění energetické soběstačnosti Česka.

„Pokud to nepovede k nějakému konkrétnímu doporučení, budeme přemýšlet a doporučovat postup, kterým by vláda mohla k tomu konkrétnímu postupu dospět,“ nastínil v rozhovoru pro ČT24 záměr skupiny oponentů Stehlík. Exaktní výsledek podle něj očekávají všichni včetně premiéra Mirka Topolánka.

Podle Stehlíka bude pro oponentny zprávy klíčové především to, kolik scénářů zajištění energetické soběstačnosti Pačesova komise představí, a který z nich vyhodnotí jako optimální. V pátek představila pouze jednu z možných variant řešení.

I když jsou zveřejněné závěry pouze dílčí a definitivní verze zprávy bude k dispozici až v září, považuje Stehlík již nyní některé závěry komise za správné a opodstatněné. „Souhlasím s názorem Pačesovy komise, že by vláda nebo státní instituce neměly bránit podnikatelským subjektům jednat,“ upozornil.

Kromě Pavla Stehlíka budou zprávu Pačesovy komise oponovat také poradce premiéra Petr Kalaš, člen představenstva ČEPS Miroslav Vrba, bývalý člen představenstva RWE Transgas Milan Kajtman a jaderný fyzik František Janouch. Jejich závěry budou mít zásadní vliv na postup, který Česká republika zvolí pro zajištění své energetické bezpečnosti.