Čína pro lepší olympijský vzduch zavře továrny

Peking - Čína kvůli olympiádě uzavře továrny. A nejen to. Omezí se námořní doprava ve velkých přístavech, zakáže se vjezd nákladních aut do centra Pekingu, následovat mají restrikce pro všechny řidiče. Čínské úřady před olympiádou bojují za lepší ovzduší. Tvrdá opatření ale podle odborníků výrazně brzdí ekonomiku a pro čínské hospodářství mohou znamenat miliardové ztráty.

Pekingská vláda už za poslední rok zastavila výrobu zhruba 400 firem. A teď bez varování vydala další opatření - více než 250 firem přeruší po dobu srpnové olympiády provoz. Některé továrny musí přestat vyrábět již dnes a znovu zpusti výrobu budou moci až po skončení paralimpijských her, tedy kolem 20. září.

„Zákaz výroby je zaměřený hlavně na největší znečišťovatele, na těžký průmysl, ocelárny, cementárny a elektrárny,“ všímá si sinolog Martin Hála. Restrikcím se nevyhnou ani provozovatelé lodní a letecké dopravy.

Do Šanghaje a dalších velkých přístavů se už teď nesmí vozit chemické výrobky. Stop platí i pro nákladní dopravu. Do Pekingu a nejbližšího okolí se od začátku července nedostanou žádné kamiony. A vedení města připravuje omezení i pro majitele osobních aut. Pekingskou poznávací značku mají na sobě 3 miliony aut. Pro srovnání - v New Yorku je jich třetina.

Peking se řadí mezi nejvíc znečištěná města na světě. Na boj za lepší vzduch kvůli nadcházející olympiádě sahá město hluboko do kapsy, vydalo už v přepočtu téměř 310 miliard korun.