Koruna prolomila hranici 23,50 za euro; dolar je za méně než 15 korun

Praha - Česká koruna dnes v podvečer poprvé v historii prolomila hladinu 23,50 koruny za euro a posílila na nový rekord 23,47 Kč/EUR. Proti dolaru byla na 14,99 Kč/USD. Optimismus panuje na všech středo- a východoevropských trzích. Zisky připisují investoři na forexových trzích zlotého, forintu nebo slovenské koruny. Analytici prorokují sice další posilování, centrální bankéři ale nevidí za raketovým růstem hodnot těchto měn fundamentální kořeny a dle jejich vyjádření se měnové reakce nečekají.

Koruna zpevnila podle hlavního ekonoma společnosti Next Finance Vladimíra Pikory bez jakýchkoliv relevantních domácích zpráv. Posilování se zastavilo před psychologickou hladinou 23,50 Kč/EUR, které se už podle něj mnozí spekulanti zalekli. „Hráči nyní váhají: Nastal již čas vybírání tučných zisků nebo se vyplatí ještě vyčkávat a svést se na vlně?“, uvedl.

Jenže netrvalo ani hodinu a „jízda na vlně“ pokračovala. Riskovat ztráty ze spekulací se mnohým podle Pikory vyplatí, protože jen za poslední měsíc koruna posílila o 4,5 procenta a za poslední rok o 18 procent. „Jedná se o nafouknutou bublinu, která musí dříve či později splasknout,“ uvedl. Centrální bankéři proto zůstávají v klidu. A to nejen v ČR, ale i v okolních zemích. Polský zlotý rovněž láme jeden rekord za druhým a nikoho to moc nevzrušuje. Směřuje k hodnotě 3,30 zlotých za euro.

Polský zlotý za poslední rok posílil k euru o 12,5 procenta a přesto polští
centrální bankéři dnes vyslali trhu jasný vzkaz, že intervenovat nebudou,„ uvedl Pikora. A “dobrá nálada" je podle něho v celé střední Evropě. Maďarský forint posílil za poslední tři měsíce o 9,4 procenta. Slovenská koruna po revalvaci již přešlapuje na místě, ale oproti loňskému roku je silnější o 9,9 procenta.