Inflace v Česku zůstala i v červnu v blízkosti 7 procent

Praha - Úroveň spotřebitelských cen v červnu opět mírně vzrostla, oproti květnu si připsala 0,2 procenta. V meziročním srovnání vzrostly ceny o 6,7 procenta, což je o 0,1 procenta méně než v minulém měsíci. I když inflace nedosáhla tak závratné výše, o které hovořili ekonomové, když počítali s meziročním růstem cen o 6,9 procenta, udržuje si cenová hladina v České republice stále velká růstová tempa. Předpokládá se ale jejich postupný pokles. Jinak je tomu s nezaměstnaností. Ta podle čísel z Ministerstva práce a sociálních věcí v červnu zapsala stejně jako v květnu rovných 5 procent. Očekává se ale její mírný růst díky sezónnosti.

Meziměsíční růst cen poháněly zejména pohonné hmoty, které zdražily o 3,3 procenta. Zásadní byl vliv především motorové nafty, která se v červnu prodávala o 5,5 procenta dráž, a dosáhla tak historického maxima. Inflaci podpořila ale také začínající letní sezona, kvůli které se zvýšily ceny dovolených s komplexními službami o 3,2 procenta.

„Podle všeho zůstane inflace nad šesti procenty. Je jedno, jestli potraviny mírně zdraží nebo jestli zdraží benzin. Vidím tady velmi těsný trh práce, poptávkovou inflaci a velkou pobídku pro placení úrokových sazeb,“ komentoval vývoj inflace analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.  

Nejzásadnější vliv na výši cenové hladiny měly již tradičně náklady spojené s bydlením. Ceny zemního plynu vzrostly v průměru o 18,4 procenta, tuhých paliv o 19,6 procenta a tepla a teplé vody o 19,6 procenta. Přidala se ale také elektřina se zdražením o 9,5 procenta. „Podle mě má na celkovou inflaci daleko větší vliv trh práce než jednorázové výkyvy těchto komodit,“ dodal Michl.

Každý dvacátý bez práce

Počet nezaměstnaných klesl poprvé za deset let pod hranici 300 tisíc, řekl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. To je podle něj ale zřejmě z
červnových údajů jediná dobrá zpráva. Pokles počtu nezaměstnaných proti květnu byl totiž nejslabší od roku 2004. „Trh práce se dusí v papiňáku. Dříve firmy měly hodně lidí a málo kapitálu. Dnes mají hodně kapitálu, ale nedostatek adekvátních lidí,“ komentoval výsledky analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Podle stínového ministra financí ČSSD Bohuslava Sobotky souvisí zastavení poklesu nezaměstnanosti s posílením kurzu koruny. „Je evidentní, že sílící koruna způsobuje problémy řadě exportně zaměřených firem, které přistupují ke snižování počtu zaměstnanců. Naštěstí snižování počtu pracovních míst je kompenzováno tvorbou jiných míst, takže nedochází k růstu nezaměstnanosti,“ uvedl.