České firmy budou mít při výstavbě radaru přednost před zahraničními

Praha - Čeští dodavatelé budou mít při rovnosti nabídek ve výběrovém řízení na aktivity související s výstavbou amerického radaru při rovnosti nabídek přednost před zahraniční konkurencí. Vyplývá to ze smlouvy, kterou dnes podepíše americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová se svým Českým protějškem Karlem Schwarzenbergem. Během jejího pobytu by se měly obě strany dohodnout na detailech projektu.

„My předpokládáme, že během zítřejšího dne budou dokončena jednání k tzv. rámcové dohodě, která by měla tyto projekty nějakým způsobem zastřešovat,“ prozradila v rozhovoru pro Českou televizi poradkyně ministra zahraničích věcí Kateřina Weissová. K prvnímu kontraktu, který uzavřeli v únoru s americkou Agenturou pro raketovou obranu (MDA) zástupci českého akademického světa by tak brzy mohly přibýt další.

Z pronájmu prostoru pro základnu ČR těžit nebude

Cena za pronájem území pro výstavbu amerického radaru bude pouze symbolická, ekonomický přínos pro Českou republiku znamenat nebude. Podle Weissové je to v souladu s praxí zavedenou i v jiných zemích Severoatlantické aliance (NATO). „Američané neplatí nájemné za základny v žádné ze zemí NATO a my jsme respektovaly tento úzus,“ konstatovala Weissová.

V ekonomice se odrazí pobyt vojáků

I když hlavním cílem stavby radaru na českém území není ekonomický přínos, přes to by z něj měla Česká republika v dlouhodobém horizontu mírně profitovat. „Nejvýznamnější přínos bude v tom, že na území státu jsou cizinci, spotřebovávají, poptávají nejenom zboží, ale i služby,“ vysvětlil analytik České spořitelny Petr Zahradník. Dodal, že tento efekt je pro hostitelskou zemi ekonomicky nejstabilnější a má nejdelší dobu trvání.