Německo pustí na pracovní trh české vysokoškoláky

Berlín - Absolventi českých vysokých škol by měli mít od ledna 2009 volný přístup na německý pracovní trh. Spolková vláda v těchto dnech jedná o konceptu, který by pracovní migraci z nových členských zemí Evropské unie upravoval. Německý kabinet jej měl přijmout ještě v červenci, informuje o tom Sächsische Zeitung. Češi nesmí v Německu pracovat od vstupu do Evropské unie v roce 2004, Berlín se tím brání přílivu levné pracovní síly.

Dokument „Odpovídající přístup na pracovní trh“ upravuje možnosti najít v Německu práci pro obyvatele z osmi nových států EU, které přistoupily v roce 2004. Podle tiskového mluvčího vlády Thomase Stega se dokumentem bude Markelové kabinet zabývat 16. nebo 23. července. Změna se ovšem týká jen absolventů vysokých škol, lidé s výučním listem do nového konceptu zařazeni nejsou. Výjimkou jsou pouze vyučení pracovníci, kteří své řemeslo v Německu již v minulosti alespoň dva roky vykonávali. Těm bude uděleno pracovní povolení také.

Peter Clever, člen představenstva Spolku německých zaměstnavatelů BDA, jenom potvrzuje tíživou situaci na trhu práce: „Chybí nám statisíce odborníků. Každoročně tak hospodářství přichází nejméně o 18 miliard eur.“

Vládní koncepce rovněž přináší změkčení další podmínky pro získávání povolení k dlouhodobému pobytu. Bez přezkoumávání jej budou smět získat vysoce výděleční zahraniční specialisté v případě, že si ročně vydělají alespoň 63 600 eur, tedy přibližně 1,5 milionu korun. Dosud platila hranice 86 400 eur.

Německo uzavřelo svůj pracovní trh pro zaměstnance z nových členských zemí v roce 2004 na dva roky, v roce 2006 období o další tři roky prodloužilo. Motivovala jej k tomu obava z levné pracovní síly z východních států. V květnu příštího roku může vláda SRN prodloužit zákaz ještě jednou. Německo přitom trpí nedostatkem vyučených pracovních sil.