„Velkého“ Maa vytlačí z čínských bankovek olympijská propaganda

Peking - Zakladatele a vůdce komunistické Číny Mao Ce-tunga nahradí na nových desetijüanových bankovkách obrázek Národního olympijského stadionu nazývaného Ptačí hnízdo. Mao Ce-tung shlížel ze všech čínských bankovek téměř desetiletí.

Čínská národní banka dnes poslala do oběhu šest milionů nových bankovek. Jejich přední stranu zdobí kresba olympijského stadionu s emblémem pekingských olympijských her na pozadí chrámu Nebes Tchien-tchang, který je jednou z dominant Pekingu. Na druhé straně bankovky je socha řeckého Diskobola a letopočet 2008. Nové desetijüany mají sloužit především jako suvenýr, ty dosavadní zůstávají v platnosti i nadále.

Dnes vydané bankovky jsou první od roku 1999, na kterých není obrázek čínského vůdce Mao Ce-tunga. Ten se poprvé objevil na čínských bankovkách 14 let po své smrti v roce 1990, kdy jeho tvář ozdobila 100jüanovou bankovku. Na dalších sedm ho centrální banka umístila devět let poté, u příležitosti padesátého výročí vzniku komunistické Číny.

O možném nahrazení Maa jinými symboly se v Číně diskutuje již řadu let. V roce 2006 navrhl čínský parlament, aby Mao Ce-tung ustoupil dalším vůdcům, například reformátorovi čínské ekonomiky Deng Xiaopingovi a takzvanému otci moderní Číny Sun Yat-senovi. Žádné změny se však až doposud nekonaly.

Vydáno pod