ČSSD slibuje: Když vyhrajeme parlamentní volby, důchodci dostanou 13. penzi

Praha - ČSSD dnes důchodcům slíbila mimořádnou třináctou penzi v případě, že z příštích parlamentních voleb vzejde vítězně. Tento záměr vylíčil stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD). Odmítá, že si tímto krokem sociální demokraté kupují hlasy voličů. Starobní, invalidní a pozůstalostní penze pobírá nyní v Česku přes 2,7 milionu lidí. Volby do sněmovny by se měly konat za dva roky.

„Je legitimní říkat tyto věci dopředu, aby je někdo nemohl vykládat jinak a říkat, že to je nějaký předvolební populismus. Do voleb jsou přibližně asi dva roky. Říkáme to včas,“ uvedl Škromach. Jestliže by ČSSD vyhrála volby v roce 2010, dostali by důchodci třináctou penzi nejspíše v prosinci či lednu dalšího roku. Vše by prý záviselo na rychlosti sestavování nového kabinetu.

Marián Hošek (KDU-ČSL), náměstek ministra práce a sociálních věcí, ale oponuje: „Skutečně tam ty prostředky nejsou, mohu to potvrdit a ani v dalších rezortech, protože právě na přidání důchodů od srpna se hledalo obtížně i v jiných rezortech.“

Přilepšit důchodcům a rodinám s dětmi chtějí ale sociální demokraté í nyní. Vláda by ve středu měla projednat návrh poslanců ČSSD, podle něhož by důchodci měli letos v prosinci dostat mimořádně 3 000 korun.

Sociální demokraté tvrdí, že je nutné penzistům dorovnat zvýšené výdaje kvůli dopadu reforem kabinetu Mirka Topolánka (ODS). Jejich argumentem je vysoká inflace, jejíž míra v červnu činila 6,7 procenta. Také vláda chce důchodcům růst cen kompenzovat. Od srpna by proto měly penze vzrůst o 470 korun. Podle ekonoma Štěpána Jurajdy je navýšení, které chce od srpna nabízet Topolánkova vláda, dostatečné na pokrytí sedmiprocentního nárůstu cen potravin.

Právě důchody a přilepšení penzistům představuje pro politické strany jedno z hlavních témat předvolebních kampaní. Na svou stranu si tímto způsobem mohou naklonit výraznou část voličů.