Brusel dohlídne na stravování dětí

Štrasburk/Brusel - Evropská unie našla další oblast, ve které ukáže jednotu společného paternalismu. Evropská komise chce, aby školáci v EU svačili zdravěji, a proto dnes navrhla zavedení ovoce a zeleniny do škol zdarma. Na vitamíny chce dětem přispívat každoročně až 90 miliony eur (asi 2,12 miliardy korun), do vlastní kapsy by však měly sáhnou i ty státy, které se programu budou chtít zúčastnit.

Podle údajů Evropské komise má 22 milionů dětí v Evropské unii nadváhu,
více než 5 milionů je obézních. A vyhlídky do budoucna nejsou nijak růžové, počet obézních dětí má každý rok růst o 400 tisíc. V České republice se s nadbytečnými kilogramy potýká čtvrtina školáků, každý desátý žák mezi šesti a 12 lety je obézní.

"Abychom si uvědomili, jak vážným problémem je nadváha dětí, stačí se
projít jakoukoliv hlavní ulicí v Evropě," uvedla komisařka pro zemědělství
a rozvoj venkova Mariann Fischerová-Boelová. "A s tím je třeba něco
udělat,„ dodala. Program “Ovoce do škol" vychází z vědeckých studií, které ukazují, že zdravé jídelní návyky si lidé vytvářejí v dětství a pokračují v nich v dospělosti.

Světová zdravotní organizace doporučuje denní příjem 400 gramů ovoce a zeleniny na osobu. Většina Evropanů tolik ovoce a zeleniny za den
„nespořádá“, průměrně to je podle údajů z předloňska 380 gramů, na
Slovensku, nejméně v EU, dokonce jen 200 gramů. Evropská komise upozorňuje, že zejména u mládeže spotřeba klesá.

První pokus zavést do škol ovocné a zeleninové svačiny podnikla
eurokomisařka už začátkem minulého roku. Tenkrát navrhovala rozpočet ve výši osmi milionů eur, přesto její plán ministři zemědělství
„sedmadvacítky“, včetně českého, zamítli. Pokud by unijní ministři
tentokrát souhlasili, dostaly by první děti ovoce zdarma ve školním roce
2009/2010.

Válka i proti sladidlům a barvivům

Navíc se dnes Evropský parlament usnesl na tom, že potraviny určené pro kojence a malé děti nebudou smět obsahovat některá sladidla a barviva.

Pokud bude výrobek obsahovat barviva jako E 110, E 104, E 122, E 129, E 102 a E 124, bude muset mít na obalu upozornění, že obsahuje přísady, které mohou mít vliv na pozornost dětí. Jako přírodní budou smět být označovány pouze ty přídatné látky, které pocházejí z přírody alespoň z 95 procent.

Přídatné látky se v potravinářském průmyslu používají ve stále vyšší míře, nicméně například pro enzymy doposud neměla evropská sedmadvacítka žádná společná pravidla a v případě jiných přísad byla pravidla již zastaralá.

Vydáno pod