USA: Zisky OPECu se kvůli drahé ropě zdvojnásobí

Washington - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) výrazně vydělá na rekordních cenách ropy. Její letošní příjem by měl podle odhadu amerického Úřadu pro energetické informace (EIA) dosáhnout 1,25 bilionu dolarů, což znamená oproti loňsku téměř zdvojnásobení.

Za první pololetí letošního roku vydělal OPEC 645 miliard dolarů. Tato částka je jen o málo nižší než příjem, který vykázaly země sdružené v ropném kartelu za celý uplynulý rok. Z prodeje černého zlata získaly 671 miliard korun.

Největší část příjmů ukusuje Saúdská Arábie, která patří se 13procentním podílem na světové těžbě k největším producentům ropy. Těžba jí do konce června vydělala již 192 miliard dolarů, což je jen o dvě miliardy dolarů méně než za 12 měsíců loňského roku.

Za skokovým zvýšením příjmů ropných velmocí stojí rychlé zvyšování ceny suroviny. Na zatím poslední rekord se vyšplhala minulý týden, když překročila 145 dolarů za barel. Podle řady prognóz by ale mohlo být ještě hůř, ropa za 200 dolarů již není nereálná.

Vydáno pod