Anheuser-Busch odpovídá na snahu InBevu o převzetí žalobou

New York - Americký pivovar Anheuser-Bush žaluje u amerického soudu belgického pivního giganta InBev. Vedení Anheuseru považuje snahy o převzetí belgickou firmou za nezákonné. Nelíbí se mu zejména to, že vyjednavači InBevu tlačí na akcionáře amerického pivovaru, aby vyměnili jeho správní radu.

Managementu Anheuseru je trnem v oku to, že v pondělí navrhl InBev akcionářům americké pivovarnické skupiny, aby vyměnili správní radu. Dosadit by do ní měli lidi, kteří budou vstřícnější ke štědré nabídce Belgičanů. Vedení Anheuseru ale považuje takovéto praktiky za nelegální a brání se žalobou u okresního soudu ve východní Missouri. Jeho cílem je získat příkaz, který InBevu znemožní vyměnit správní radu, dokud se situace nevyjasní.

Námluvy Anheuseru a InBevu dlouho slibovaly vznik světové pivovarnické jedničky. Minulý měsíc ale označilo vedení Anheuseru nabídku Belgičanů za nedostatečnou a odmítlo ji. InBev chtěl za převzetí firmy zaplatit 46 miliard dolarů a svoji nabídku zatím nezvýšil. Management Anheuser-Bush se nechal slyšet, že je připraven jednat pouze o návrhu, který přinese akcionářům plnou hodnotu jejich podílů.