Šéf Mezinárodního měnového fondu varuje před inflací

Tójako (Japonsko) - Globální úvěrová krize a propad na americkém trhu nemovitostí budou nadále narušovat ekonomický růst ve světě. Problémy globální ekonomiky bude ještě zhoršovat vážná hrozba rostoucí inflace, jak dnes uvedl výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn.

Podle Strausse-Kahna není jisté, jak dlouho budou problémy finančních trhů ještě trvat, jejich brzký konec ovšem nečeká. „Jasné je, že důsledky finanční krize pro reálnou ekonomiku jsou stále ještě před námi,“ prohlásil. Větším strašákem je však podle něj hrozba inflace, která se v některých rozvojových zemích již vymkla kontrole.

„V rozvinutých zemích vzaly centrální banky inflaci v úvahu a zaujaly v měnové politice správný postoj. V rozvojových a některých nízkopříjmových zemích, minimálně v některých, se inflace vymkla kontrole,“ uvedl šéf MMF na okraj summitu osmi hospodářských mocností sdružených ve skupině G8.

Ponaučením, které vyplynulo z 70. a 80. let minulého století, je podle Strausse-Kahna to, že zvýšená inflace může přetrvat léta a dokonce i desetiletí, jestliže budou vlády a centrální banky sledovat špatnou politiku. „Proto je to dnes tak důležité a proto MMF na tuto otázku upozorňuje,“ dodal.

Dle mínění Strausse-Kahna je kurz amerického dolaru vůči koši měn nyní blízko rovnovážné úrovně, zatímco euro je nepatrně silnější. Některé jiné měny, zejména čínský jüan, jsou však podle něj zjevně podhodnocené.

Podle MMF se podhodnocení čínské měny objevuje od loňského roku, kdy přijal nová pravidla, která mu umožňují měny takto posuzovat. Peking má k těmto pravidlům námitky a označuje je za součást kampaně Spojených států, které prosazují výrazné zhodnocení jüanu.