Čeští a američtí experti dojednali smlouvu o průmyslové spolupráci

Praha - Čeští a američtí experti dnes ukončili jednání o česko-americké mezivládní dohodě o spolupráci v oblasti protiraketové obrany. Ta by měla mimo jiné umožnit českým firmám snazší přístup na americký trh. Informovali o tom představitelé českého ministerstva obrany. Náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar potvrdil, že dohodu by počátkem podzimu mohli podepsat zřejmě ministři obrany obou zemí.

Pro dohodu se používá termín „rámcová“. Navazuje na česko-americkou smlouvu o umístění americké radarové základny v Česku, kterou v úterý v Praze podepsali ministři zahraničí ČR a USA Karel Schwarzenberg a Condoleezza Riceová.

Pojar dále uvedl, že dohoda umožní firmám ucházet se o zakázky na americkém trhu. Podle Ředitel sekce obranné politiky a strategie českého ministerstva obrany Ivana Dvořáka je účelem dohody upravit rámec spolupráce českých vládních a nevládních subjektů na projektu americké protiraketové obrany.

Dodal také, že má dohoda jen obecný charakter a předpokládá sjednávání navazujících dohod, které upraví konkrétní projekty spolupráce - například výměnu zaměstnanců, odborné stáže a spolupráci ve výzkumu a vývoji. Do těchto projektů se budou moci zapojit i další resorty, instituce a i soukromé subjekty. Spolupráci v této oblasti bude koordinovat ministerstvo obrany.

V Česku by prý procedura schvalování měla trvat pět týdnů, kdy se k ní vyjádří jednotlivé resorty. Nakonec ji bude schvalovat vláda. V USA budou dohodu schvalovat ministerstva obrany, zahraničí a obchodu. Pro informaci ji dostane i Kongres USA. Američané tak na její schválení budou potřebovat minimálně dva měsíce.

Podle Pojara nyní také americká strana přišla s prvními návrhy, jak by si představovala obecnější dohodu o vědecké spolupráci obou zemí. O ní se bude muset ještě jednat, dodal první náměstek ministra zahraničí.