Slovenská inflace zůstala na 4,6 procentech, euru nestojí nic v cestě

Bratislava - Míra inflace na Slovensku zůstala v červnu v meziročním srovnání na 4,6 procentech. Mizí tak poslední náznaky nejistoty, která mohla zhatit plánované přijetí eura na Slovensku. Udržení mírného tempa růstu cen patří totiž k hlavním podmínkám vstupu země do eurozóny.

Spotřebitelské ceny zboží a služeb ve srovnání s letošním květnem vzrostly o 0,4 procenta. Za mírným růstem stálo zejména zvýšení cen v dopravě poháněné zdražováním ropy. O 0,7 procenta podražily ale také potraviny a nealkoholické nápoje.

V meziročním srovnání patřily k rekordmanům rovněž potraviny a nealkoholické nápoje, jejichž ceny oproti stejnému období loňského roku přidaly o 10,5 procenta. Potraviny těsně následovalo zdravotnictví, které zdražilo o 9,5 procenta.

Červnové statistiky jsou v souladu s očekáváním analytiků. Mizí tak poslední obavy z toho, že by inflace mohla ohrozit plánované přijetí eura v lednu 2009. Po úspěšném završení jednání o výši konverzního kurzu slovenské koruny je to pro Slovensko již druhá příznivá zpráva tohoto týdne.