Český průmysl v květnu výrazně přibrzdil

Praha - Průmyslová výroba v květnu vzrostla jen o 3,4 procenta. Oproti rekordnímu 12,2procentnímu růstu v dubnu to představuje výrazné zpomalení. Podle analytiků za tím stojí především sílící koruna, přidal se ale také vliv nižšího počtu pracovních dní spojený s vyšším čerpáním dovolených kolem svátků v prvních květnových dnech. Dobře se v květnu nevedlo ani stavebnictví.

Průmyslová produkce v květnu poklesla u potravinářských výrobků a nápojů, tabákových výrobků, textilních a oděvních výrobků a ostatních nekovových minerálních výrobků. Tržby průmyslových výrobků se meziročně ve stálých cenách zvýšily o 3,5 procenta, v běžných cenách o 1,9 procenta.

O zpomalování českého průmyslu vypovídá i index nových zakázek, který meziročně klesl o 1,9 procenta. Ještě pesimističtější zprávy přicházejí z odvětví výroby motorových vozidel, kde objem nově přijatých zakázek klesl dokonce o 15,8 procenta. Tak výrazný pokles je pro Českou republiku hrozbou zejména proto, že výroba automobilů patří k nosným odvětvím tuzemské ekonomiky.

Analytici: Průmysl bude dále zpomalovat

Podle analytiků bude černých statistik českého průmyslu přibývat. „Každým dnem bude statistika více odrážet rekordně silnou korunu skoro ke všem měnám světa. Meziroční posílení koruny k euru o 18 procent přidusí všechna exportní odvětví,“ míní analytik Next Finance Vladimír Pikora. Proti průmyslu podle něj půjde také rychlý růst mezd a rostoucí nedostatek kvalifikované pracovní síly.

Průmysl v roce 2008 poroste jen kolem 5 procent," odhadl Pikora. Ještě počátkem letošního roku přitom dosahoval meziroční růst za dvanáct měsíců více než 8 procent.

Urban a hospodářská komora mají „Naději“

Pomoci skomírajícímu českému průmyslu by měl program „Naděje“ pro průmysl, který dnes představili zástupci ČSSD a Hospodářské komory ČR. „Kondice hospodářství se boří do písku,“ myslí si exministr průmyslu za ČSSD Milan Urban. „Je potřeba přednést novou energetickou koncepci do konce roku, vypořádat se se silnou korunou, pomoci při hledání nových pracovníků,“ nabízí řešení Urban. „České podnikatele nejvíce trápí nedostatek pracovníků, energie,“ přidal se prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel. Oba si souhlasně myslí, že pro speciální program pro průmysl nastala správná doba.

Zhoršení výsledků hlásí i stavebnictví

Nepříliš povzbudivé zprávy přichází také ze stavebnictví. Stavební produkce vyjádřená ve stálých cenách v květnu meziročně klesla o 2,9 procenta. „Tempo růstu klesá, další pokles se dá odhadnout až jen ke čtyřprocentnímu růstu,“ okomentoval analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Snižoval se i počet lidí zaměstnaných ve stavebnictví. Ve firmách s 20 a více pracovníky klesl o 1,3 procenta.