Koh-i-noor zřejmě ukončí výrobu v Česku

České Budějovice - Výrobce kancelářských potřeb Koh-i-noor Hardtmuth zvažuje, že zcela ukončí výrobu v Česku. Nutí ho k tomu neustále rostoucí náklady a sílící nedostatek pracovní síly. To, zda jedna z nejstarších českých firem zemi opustí, bude záležet především na nabídce, kterou dostane na prodej českobudějovického areálu.

Podle Michala Naskose z mezinárodní realitní poradenské firmy Cushman & Wakefield by Koh-i-noor mohl za svůj areál o rozloze 34 tisíc metrů čtverečních dostat mezi třemi a šesti tisíci korunami za metr čtvereční. „Cena se bude také odvíjet od budoucího využití areálu. Rezidenční developer bude moci zaplatit víc než průmyslový investor,“ míní podle serveru iDnes Naskos. Podnik vlastní ve městě také další budovy a pozemky o rozloze 100 tisíc metrů čtverečních, z nichž menší část pronajímá.

Kdyby firma České Budějovice skutečně opustila, o práci by přišla více než tisícovka lidí. Podle náměstka českobudějovického primátora Rudolfa Vodičky je otázka, zda by propuštění zaměstnanci v krajském městě vůbec našli jiné odpovídající zaměstnání.

Koh-i-noor již nyní vyrábí část svých produktů v Číně a v Bulharsku. Plánuje ale i další expanzi, tentokrát do Vietnamu. Firma tam chce postavit závod na výrobu kaučuku, který by jí pomohl ještě více srazit náklady. „Vietnam nám nabízí ještě levnější pracovní sílu než Čína. Navíc tamní lidé o naší zemi něco vědí,“ uvedl majitel společnosti Vlastislav Bříza.

První zmínky o českobudějovické společnosti Koh-i-noor sahají až do roku 1790. Firma tak patří k nejstarším výrobcům výtvarných a kancelářských potřeb na světě. Ochranná známka Koh-i-noor, zaregistrovaná v roce 1894, je nyní chráněna v 73 zemích světa.