Sanofi-Aventis nabídla Zentivě 1 050 korun za akcii

Praha - Zentiva má v ruce další oficiální nabídku na převzetí. Sanofi-Aventis v ní slibuje zaplatit za jednu akcii farmaceutického giganta 1 050 korun, což je o 100 korun více, než nabízí konkurenční zájemce Anthiarose Limited ze skupiny PPF.

Francouzská firma zveřejnila nabídku poté, co obdržela souhlas České národní banky. Nabídka Sanofi-Aventis je závazná od dnešního dne po dobu deseti týdnů.

Analytici očekávají, že se návrh Sanofi-Aventis setká u akcionářů s odmítnutím. Cena, kterou je francouzská firma ochotná zaplatit za jednu akcii výrobce léčiv, totiž leží pod aktuální tržní cenou. Ve čtvrtek akcie Zentivy uzavíraly na 1 130 korunách za kus.

O převzetí Zentivy má zájem také společnost Anthiarose Limited ze skupiny PPF, která nabídla 950 korun za akcii. Představenstvo Zentivy už uvedlo, že považuje nabídku Anthiarose Limited za nedostatečnou a doporučilo akcionářům, aby ji odmítli.

„Akcionáři budou nyní spíše vyčkávat na další kroky skupiny PPF. Ta může ještě do 18. července, kdy končí platnost její původní nabídky, navýšit nabízenou cenu za akcii,“ míní Milan Vaníček z Altantik FT. Podle odborníků se nyní strhne o Zentivu mezi oběma zájemci tvrdý boj, který vyžene cenu akcií společnosti výrazně vzhůru.

Zentiva je jedničkou na českém trhu s léčivy. Specializuje se na výrobu tzv. generických léků, tedy napodobenin drahých značkových léčiv, kterým vypršela patentová ochrana. Celkově zaměstnává více než 6 000 lidí a má výrobní závody v Česku, na Slovensku, v Rumunsku a Turecku. Akcie firmy se kromě pražské burzy obchodují i na trhu v Londýně.