Finanční krize je prý minulostí, recese ale stále hrozí

New York/Jalta - Hlavní část krize na světových finančních trzích již pravděpodobně skončila. Hospodářské důsledky této krize však bude svět ještě po určitý čas pociťovat. Řekl to dnes výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn na konferenci v černomořském letovisku Jalta na Ukrajině. Vyhlížení recese neopouští ani agendu ratingové agentury Fitch. Ekonomika Spojených států k ní prý směřuje, budoucí vývoj produktivity Evropy není dle analytiků díky silné německé ekonomice ohrožen.

Světové autority podle lídra MMF na krizi reagují přiměřeně, podmínky ve světové ekonomice jsou ale nadále znepokojivé. „Nikdo nemůže říct, že ekonomika má správnou teplotu. Nacházíme se mezi ledem recese a ohněm inflace,“ prohlásil Strauss-Kahn.

Zdůraznil rovněž, že na počátku krize stály Spojené státy. „Byly nejsilnější ekonomikou a stály na vrcholu pyramidy moci. Nyní je tato pyramida trochu obráceně,“ řekl. Analýzy některých poradenských agentur hovoří dokonce o projekci roku 2010 jako o zlomovém roku, kdy americké žezlo převezme Čína.

Hlavní analytik agentury Fitch Brian Coulton uvedl, že dlouhotrvající zpomalení spotřebitelských výdajů v USA nakonec povede k poklesu americké ekonomiky. „Stále v USA v roce 2008 očekáváme recesi,“ dodal.

Za nepříznivými vyhlídkami Spojených států podle Coultona z velké části stojí domácnosti s nízkými příjmy, které musely omezit výdaje kvůli klesajícím cenám domů a rostoucím nákladům na paliva. Pro americkou centrální banku (Fed) bude vzhledem k slabým hospodářským vyhlídkám obtížné zvyšovat úrokové sazby navzdory stoupající obavám z inflace, které pramení z rekordně vysokých cen ropy a dalších komodit.

Fed koncem minulého měsíce podle očekávání nechala základní úrokovou sazbu beze změny na dvou procentech. Britové trpící obdobnými problémy, jen s jistým zpožděním, s úroky také nepohli. Evropská centrální banka minulý týden zvýšila sazby o čtvrt procentního bodu na 4,25 procenta. ČNB se ústy svého viceguvernéra Miroslava Singera nechala slyšet, že díky silné koruně se turbulence na světových finančních trzích dotýká Česka jen minimálně. Dle rétoriky bankéřů a odhadů analytiků nebudou úrokové sazby v nejbližší době vyžadovat korekci.