Zvrat v jednání Anheuseru s InBevem: firmy jsou prý blízko dohody

New York - Jednání belgické skupiny InBev s předním americkým výrobcem piva firmou Anheuser-Busch opět změnilo směr. Poté, co Anheuser hrozil Belgičanům začátkem tohoto týdne žalobou, se nyní zdá, že se podniky blíží k uzavření dohody o fúzi.

List Wall Street Journal na svých internetových informoval, že InBev je ochoten svou původní nabídku 65 dolarů za akcii ještě zvýšit. Vyšplhat by se měla až na 70 dolarů za jednu akcii. Podle informací listu je velmi pravděpodobné, že Anheuser o víkendu na nabídku InBevu kývne.

Obchodníci na akciovém trhu označili zprávy o obnovení jednání mezi oběma firmami za příznivý vývoj. Naznačuje to, že by se mohly dohodnout na přátelské nabídce a odpadly by měsíce nákladných sporů. Pro InBev by to nakonec bylo výhodnější, i kdyby musel zaplatit více. Akcie Anheuseru na obnovení jednání zareagovaly osmiprocentním posílením na 66,25 dolaru za akcii, podobně si vedly i cenné papíry InBevu.

Od června, kdy InBev nabídku na Anheuser předložil, byly vztahy mezi oběma firmami na bodu mrazu. Oba rivalové se vzájemně obviňovali z nekalého jednání a podávaly na sebe žaloby u soudů. K obnovení jednání mohly podle některých analytiků přispět signály, že někteří velcí akcionáři, včetně miliardáře Warrena Buffetta, se přiklánějí k návrhu InBevu.