USA se ještě více vloží do „Fannie a Freddie“, jejich akcie prudce padají

New York - Americká vláda zvažuje možnost převzetí státem podporovaných agentur pro financování hypotečního trhu Fannie Mae a sesterské Freddie Mac. Udělala by to v případě, že se zhorší jejich finanční problémy, napsal dnes list New York Times (NYT). Akcie obou agentur se v reakci na zprávu prudce propadly.

Fannie Mae a Freddie Mac byly založeny vládou, nyní však jsou soukromé organizace, u nichž se nicméně předpokládá podpora Washingtonu v případě krize. Obě instituce vykupují od hypotečních ústavů hypotéky, a dodávají tím na hypoteční trh nový kapitál. V nynější hypoteční krizi jsou považovány za poslední baštu podpory amerického trhu bydlení, který zažívá nejhorší propad od Velké hospodářské krize 30. let. K realitě ČR se dá krok přirovnat k hypotetické situaci, že by ČNB kapitálově vstoupila do stavebních spořitelen.

Akcie Fannie Mae klesly o 27 procent a kurz Freddie Mac spadl o 35 procent. Od loňského srpna, kdy se hypoteční krize rozšířila z rizikových hypoték na celý trh a vyvolala úvěrovou krizi celého bankovního sektoru, akcie obou institucí ztratily asi 80 procent. Tento týden se na trzích dostaly pod nový tlak, protože investoři mají pochyby o jejich schopnosti nynější krizi vydržet.

NYT napsal, že vláda zvažuje možnost umístit v případě nutnosti obě instituce pod nucenou správu. Jejich akcie by tak ztratily téměř jakoukoli hodnotu a ztráty z hypoték, které instituce garantují, by zaplatili daňoví poplatníci. Fannie Mae a Freddie Mac vlastní nebo garantují zhruba polovinu všech amerických hypoték.