Dopravci si ujasní požadavky pro jednání s premiérem

Praha - Tuzemští automobiloví dopravci se scházejí v Praze, aby jednali o krizi v silniční dopravě způsobené zejména zdražováním pohonných hmot. Požadují také podporu vlády v cenovém boji s obchodními řetězci. Nelíbí se jim ani neutěšený stav a počet odstavných parkovišť.

Podle mluvčího největšího sdružení autodopravců ČESMAD Martina Felixe se ceny pohonných hmot jen těžko daří promítat do cen přepravy. „To vše za nečinného přihlížení naší vlády i politiků v rámci Evropské unie. Naše vláda se navíc stále zaobírá myšlenkami na rozšíření pátečního zákazu jízdy na celý rok,“ dodal.

Vedle Česmadu se jednání zúčastní Svaz dopravy ČR, Společenství autodopravců regionu NISA, Společenství autodopravců Čech a Moravy a další dopravní uskupení. Následovat by mělo setkání s premiérem Mirkem Topolánkem.

Zástupci Česmadu již dříve jednali v rámci Mezinárodní silniční unie IRU. Tam se dohodli na požadavku na zavedení jednotné spotřební daně z pohonných hmot pro všechny druhy dopravy. Výše daně z motorové nafty pro silniční dopravu by navíc měla výrazně klesnout pod současné minimum EU. Požadavek mají dopravci předložit svým národním vládám.

„Už jsme spolu s panem premiérem mluvili. Fakt je, že možností vlády není tolik. Vláda by měla aspoň verbálně působit na naše velké zahraniční řetězce, aby navýšily ceny za dopravu. Není možné, aby cenu pro zákazníka dotovali dopravci ze svých nízkých zisků,“ domnívá se předseda Společenství autodopravců Čech a Moravy Bedřich Danda. „Je to jednodušší než pohyb spotřebních daní,“ dodal. „Zlobí nás také nedostatek odstavných parkovišť, je velký tlak vůbec na to, aby kamiony jezdily,“ přidal Danda.