Merkelová: Německo se bez jaderné energie neobejde

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová tvrdí, že se Německo neobejde bez jaderných elektráren. Pro evropskou velmoc to znamená zásadní obrat. Předchozí vláda vedená Gerhardem Schröderem se totiž dohodla s energetickými podniky na ukončení veškeré výroby energie z jádra do roku 2021.

„Nebudeme moci zajistit zásobování energií při respektování našich závazků k ochraně klimatu, aniž bychom se uchýlili k jaderné energii,“ podtrhla kancléřka v rozhovoru pro list Bild am Sonntag. Intenzivně je ale třeba podle ní rozvíjet také alternativní zdroje energie.

Merkelová se rovněž zavázala, že se bude snažit o to, aby se životnost stávajících německý atomových elektráren ještě prodloužila. Její názor je velmi kontroverzní, protože se svým koaličním partnerům zavázala, že bude respektovat Schröderovu dohodu od odstavení jaderných elektráren do roku 2021.

Německo má v současnosti v provozu 17 jaderných elektráren, které vyrábějí 26 procent energie, která se v největší zemi Evropy spotřebuje. Dalšímu rozvoji atomové energie nahrává ambiciózní cíl Německa, že chce do roku 2020 zvýšit podíl obnovitelných zdrojů na výrobě energie o 20 procent.

I když při výrobě elektřiny z jádra nevznikají v podstatě žádné emise skleníkových plynů, a jádro by tak mohlo splnění „zeleného cíle“ výrazně napomoci, chtějí koaliční sociální demokraté rozšiřování využití tohoto zdroje zabránit. Dosáhnout toho chtějí změnou ústavy, ve které by chtěli mít paragraf obsahující zákaz stavby nových reaktorů.

Vydáno pod