V USA zkrachovala další velká banka - Indymac

Washington - Americký úřad pro bankovní dohled převzal v noci na dnešek do vlastnictví velkou kalifornskou hypoteční banku Indymac Bancorp. Jedná se letos již o pátou americkou banku, která doplatila na krizi finančního trhu. Její případ je třetím největším bankovním krachem v poválečné americké historii. Podle regulátora amerického bankovního sektoru způsobil pád banky svými neuváženými výroky senátor Charles Schumer.

Indymac poslal ke dnu nápor vkladatelů, kteří se obávali krachu banky, a ve velkém vybírali své úspory. Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC) se proto rozhodla pro uzavření banky, převzala ji do svých rukou. „Během následujících tří měsíců se pokusíme najít vhodného kupce, aby banka přešla zpět do soukromých rukou. Příští týden začne banka fungovat pod naší správou, ale jen pro zákazníky s vklady nižšími než 100 tisíc dolarů,“ odhalil další postup mluvčí FDIC David Barr.

Úřad pro dohled nad úsporami (OTS) obvinil z vyvolání krachu Indymac senátora Charlese Schumera, který ke konci června veřejně zpochybnil schopnost banky vydržet nynější krizi. V následujících 11 dnech vkladatelé z banky stáhli více než 1,3 miliardy dolarů.

Schumer se proti těmto obviněním ostře ohradil. Za krach Indymac podle něj může úřad OTS, který údajně nedělal dobře svou práci, protože Indymac toleroval její uvolněné praktiky při poskytování úvěrů. „OTS by měla začít dělat svou práci, aby zabránila podobným krachům v budoucnu,“ prohlásil senátor.

FDIC odhadla náklady krachu Indymac na čtyři až osm miliard dolarů. Podle údajů úřadu je to třetí největší bankovní bankrot v USA po kolapsu Continental Illinois National Bank & Trust z roku 1984 a pádu First RepublicBank z roku 1988.

Vydáno pod