Bursík: Pačesova komise odborně zklamala

Praha - Nezávislá energetická komise předsedy Akademie věd ČR Václava Pačesa ve svých závěrech podle předsedy Strany zelených Martina Bursíka následovala volební programy některých politických stran a nevypracovala kvalitní vědeckou zprávu. Komplexnímu posouzení dopadu dostavby Temelína na životní prostředí (EIA) ale bránit nechce.

„Profesor Pačes jako předseda té komise je pro mě veliké zklamání. Ta komise rezignovala na ambici přinést skutečně nějakou objektivní vědeckou zprávu,“ litoval Bursík v nedělních Otázkách Václava Moravce. Předběžná zpráva, kterou komise představila více než před týdnem, podle něj pouze kopírovala volební programy komunistů, sociální demokracie a občanských demokratů. 

Bursíkovo tvrzení je v příkrém rozporu s názoram místopředsedkyně Strany zelených Dany Kuchtové, která minulý týden zdůraznila, že o odbornosti komise nepochybuje. Výhrady měla pouze ke způsobu prezentace jejích závěrů.

I když je Bursík k závěrům komise velmi skeptický a v podstatě je neuznává, posouzení dopadu dostavby jaderné elektrárny v Temelíně na životní prostředí, bránit nechce. Posouzení vlivu je prvním krokem ve zdlouhavém procesu vedoucímu k zahájení stavby dalších dvou bloků atomové elektrárny. ČEZ o ně ministerstvo životního prostředí požádal tento pátek.

Ministerstvo životního prostředí i ČEZ ale čeká běh na dlouho trať. Posouzení ekologických vlivů Temelína bude velmi zdlouhavé. „Tohle bude velice komplikované, protože to bude mezinárodní EIA. Podle zákona budou přizvání sousedé, v tomto případě Rakušané a Němci,“ vysvětlil Bursík. Celé řízení by se podle něj mohlo protáhnout na dva až dva a půl roku.

V jaderné elektrárně Temelín v současnosti běží dva reaktory, každý o výkonu 1000 megawatt. Výstavbu 3. a 4. bloku, které měly podle plánů z 80. let v Temelíně vyrůst, zastavila vláda na počátku roku 1990. I přesto se temelínská atomová elektrárna podílí na výrobě elektřiny v České republice přibližně 14 procenty.